От вота за президент зависи дали ще има правителство. Това заяви в студиото на предаването "Здравей, България" по Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че приема вота за президент като вот на доверие. Като не ни одобряват хората, нямаме право да управляваме, категоричен е Борисов.

"И без петел ще съмне така или иначе. Ние не плашим никого", отсече Борисов. Той уточни, че е предупредил преди и дошъл моделът "Орешарски", сега пак е длъжен да предупреди.

На въпрос ако Румен Радев стане президент, как ще работи с него, Борисов отговори: "Той ако стане президент, няма как да работи с мен". Той допълни, че много ясно бил заявил, че управляват, защото имат достойнството и самочувствието, че могат да управляват. Народът им е дал властта и управлението ги е излъчило, защото са постигнали най-висок резултат. Борисов твърди, че е обвързал президентските избори с управлението, защото това е морал. Не можел да се скрие като Станишев в Брюксел.

Борисов изтъкна, че преди две години в България е имало политическа криза заради Орешарски. ГЕРБ не се харесвали нито с Реформаторския блок, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ, но направили едно управление, за да не вкарват държавата в спирала на нестабилност. Изкарали две години, въпреки сътресенията, през които са минали, тъй като не се харесват.

Запитан с облекчение ли ще подаде оставка, Бойко Борисов отговори: "Не, не с облекчение". Омръзнало му, когато каже нещо, да се обяснява, че ГЕРБ плашат хората. Омръзнало му и за всички кусури ГЕРБ да са виновни.

Преходът, Русия и Турция обединиха Радев и Цачева

Преходът, Русия и Турция обединиха Радев и Цачева

Последният дебат преди изборите

Бойко Борисов поздрави Цецка Цачева за представянето й в снощния дебат с Румен Радев и допълни, че той няма какво повече да й каже. След като се наслушала на толкова обиди, вчера тя е показала коя е. По думите на Борисов, Цачева е по-добра от Радев във всяка една сфера.

Ако в сряда е имал колебания, снощи си е легнал спокойно и затова днес е в добро настроение, защото Цачева снощи е показала, че е по-добра - можеща, знаеща нелъжеща.

Според Борисов Румен Радев е двуличен. И при мен стоеше като мой подчинен, а в това време се е пазарил с БСП и АБВ да го издигнат за президент. Този човек е двуличен и това ще се види, ако стане президент, подчерта Бойко Борисов. За себе си изтъкна, че може и да има много кусури, но всичко се знаело.

Борисов призна, че грешката за този резултат е негова, а не на Цецка Цачева, тъй като тя е най-подготвена. Грешката била в предизборната кампания, а не в избора на кандидат-президент. Нямало спор, че Цачева е по-добра от Радев във всяко едно отношение. Партията очаквала други кандидати за "Дондуков 2", включително и самия Борисов. Той обаче казал, че правителството му е най-важно. Не пуснал и кметове за кандидати, не пуснал и Дончев. Сега всичко се върнало към тях като бумеранг, обясни премиерът.

Борисов лъже за оставката, размахва я с цел мобилизация, убедена Нинова

Борисов лъже за оставката, размахва я с цел мобилизация, убедена Нинова

Очаква сериозна битка за втория тур

Гласовете за ГЕРБ от Турция се дължали изцяло на ДОСТ и Лютви Местан. ДПС и ДОСТ искаха да си измерят гласовете, коментира Бойко Борисов. Това не са наши гласове, те са на Лютви Местан. Вратата към ГЕРБ за съжаление отдавна я затворихме за ДПС. Те знаят, че с ГЕРБ няма да управляват нито в дългосрочен или краткосрочен план и те търсят своя излаз във властта и може би са го намерили през БСП, посочи Борисов.

Последната година политиката ни в смесените райони, особено в Делиормана, имаме огромна членска маса, с кметове от ГЕРБ, общински съветници от ГЕРБ. Истинска битка се води, война между ГЕРБ и ДПС. Там се ненавиждаме с тази партия - например в Никола Козлево, обясни Бойко Борисов.

Относно ремонта на МиГ-овете, Борисов подчерта, че Румен Радев не се е борил за това, тъй като е напуснал отдавна. Останали да се борят Бойко Борисов и Николай Ненчев и постигнали целта си. Борисов отчита, че като летец Радев е добър, но не се съгласява категорично с твърденията му, че се е борил.

Борисов на два пъти изтъкна, че Слави Трифонов си прави всеки ден по един час предаване с изключително политически послания. Ако СЕМ си били на мястото, трябвало да извикат ръководството на оператора.

Във връзка с депутат от ГЕРБ, предлагал дърва за огрев срещу гласуване, Бойко Борисов каза, че е разпоредил проверка и вероятно ще се раздели с него. До довечера аз да се червя за глупостта му, няма да го допусна, подчерта той.

Има съдебна и морална отговорност. Моралната е много по-важна. Никой не иска да носи отговорност, отговорността е ужасно нещо, анализира още премиерът.

Той каза още, че и ако ГЕРБ са на власт, със сигурност ще се разберат и с Тръмп.