Общността на демократичните сили или както стана известна  „Новото ОДС" на Стефан Софиянски настояват Синята коалиция да внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради липсващи пари във фискалния резерв.

По време на пресконференция в „София прес" Стефан Софиянски обясни, че заради некадърността на управляващите и лошото управление на публичните финанси, парите във фискалния резерв са около 3 милиарда лева по-малко.

По думите му през юли 2009 година във фискалния резерв е имало около 7,7 милиарда лева, а сега парите са 4 ,7 милиарда лева. "В момента никой не знае къде са тези 3 милиарда лева и правителството трябва да даде отговор", категоричен е Софиянски.

Той подчерта, че през първото тримесечие на тази година са изхарчени 700 милиона лева, но тези пари не са отишли за погасяване на дългове на държавата или за вдигане на пенсиите, което според него би увеличило потреблението.

От ОДС разкритикуваха подготвения вот на недоверие от БСП и ДПС и го определиха като "роман", тъй като мотивите за него са написани така, че той да не мине.

Те призоваха Синята коалиция да се определи и да реши дали подкрепя властта или опозиционната партия. Стефан Софиянски поиска Синята коалиция да застане ясно и категорично, „да излязат като мъже" и да внесат един ясен вот за недоверие със сериозни мотиви и аргументи.

Той определи сегашната ситуация с думите "хвани единия, удари другия" и обясни, че подготвеният от БСП и ДПС вот на недоверие може да бъде използван срещу самите тях с абсолютно същия успех.

Според Софиянски в момента България е в „окото на кризата" и сравни сегашната ситуация с кризата от 1997 г.

Любен Дилов-син пък подчерта, че в момента, Синята коалиция е в „разкрачена позиция".