Безработицата в страната нараства стремително, инвестициите са с отрицателен показател, а бизнесът е бюрократично репресиран, липсва смислена политика на пазара на труда. Това е оценката на кандидат-президентската двойка Меглена Кунева-Любомир Христов за икономическата ситуация в страната.

На петъчен видео-чат, проведен от град Нови пазар Кунева подчерта, че в нациоанлен мащаб безработицата е преминала 11 %, а в в региона на Шумен, където е на посещение тя е била над средната за страната - 14,19 %.

Кунева посочи, че при срещите си предприемачите се оплакват от проблеми, свързани с труден достъп до обществени поръчки и тежка документация по проектите от оперативна програма „Конкурентоспособност".

По думите й само 40 % от трудоспособното население в страната работи, липсват инвестиции - чуждестранни и български, а хората предпочитат да държат парите си в банки на малък процент лихва, но все пак сигурен, вместо да влагат в бизнес. Според нея това е плащане на тежък данък „несигурност".

Според кандидата за вицепрезидент Любомир Христов в последните 12 месеца България е на второ място след Гърция по нарастване на безработицата. Освен на външните влияния от икономическа криза от 2008 година, това се дължи на лошата икономическа политика или липсата на такава. Според него тя на практика е контра-продуктивна".

Според Хрисотв бизнесът, който на практика създава работните места в страната, е „репресиран, както от данъчните служби, така и от липсата на приоритети в макроикономическата политика, от липсата на смислена политика на пазара на труда". Той е скептичен, че безработицата ще се стопи скоро, защото назначаването и уволняването на работници у нас е свързано със сериозни бюрократични пречки.

Освен това бизнесмен, който работи по обществени поръчки и никога не е сигурен, че ще получи заплащане на това, което е свършил, дали ще го получи навреме, дали ще го получи в пълен размер, е естествено да ограничава риска си и да се въздържа от назначаване.

Христов добави, че докато няма смислена икономическа политика и облекчаване на бюрократичните регулации на пазара на труда, би било напразно да се очаква сериозен спад на безработицата в страната.