Президентът Георги Първанов е неудовлетворен от действията на МВР в началото на размириците в Катуница. Не е овладяна ситуацията, заяви държавният глава след продължилият близо три часа извънреден Консултативен съвет за национална сигурност.

На него доклади изнесоха главният секретар на МВР Калин Георгиев и зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.
По думите на президента се е провела оживена дискусия.

Случилото се в Катуница Георги Първанов определи като криминален случай - израз на силно недоволство от страна на жителите на селото към Кирил Рашков. Случаят в пловдивското село според президента показва изострената национална чувствителност на населението към неспособността на редица институции да се справят с проблема.

Първанов даде положителна оценка на действията на МВР в следващите дни на протести. Вълненията в страната, избухнали след Катуница според държавния глава са натоварени етнически.

От думите му стана ясно, че на днешния КСНС са били дадени редица предложения, като например категорично и безкомпромисно отношение към хората, подклаждащи етническа омраза.

След днешния съвет започва и мащабна проверка на незаконно забогателите и богаташите, които не си плащат данъци. Това ще се случи със сигурност в близките седмици и месеци, посочи държавният глава.
Институциите са стигнали и до консенсус лицата с над три висящи дела да бъдат записани в специален регистър.
Държавните институции са се обединили и за по-засиленото полицейско присъствие в малките населени места.

Според президента трябва да се проведе сериозен дебат за етническия модел у нас. Затова Първанов е предложил институциите да се върнат към темата след няколко месеца.
Обсъдено е било и финансовото осигуряване на проектите, свързани с интеграцията на ромите. Финансовият министър Симеон Дянков, който също се включи в днешния съвет, е уверил, че има пари за интеграция на ромите.

Според държавния глава трябва да се инвестира в реална политика за интеграция на ромите. Днес е била обсъдена и отдавна коментираната идея детските помощи да не се дават на ръка, а да отиват директно за записване на децата в детска ясла, градина и училище.

Президентът е притеснен и това как случаят в Катуница ще се отрази на вота. Кампанията така, както върви, е на път да компрометира изборите, посочи той.
Заради антиромските настроения и случаят Катуница според него теми като социална политика и икономика остават на заден план.

Държавният глава е недоволен и това, че сериозно е нарушен международният имидж на България. От 96-97 г. не се е писало, коментирало и говорило за страната ни по този негативен начин. Омразата е стигнала до краен предел, изтъкна Георги Първанов.

Той излезе с предложения към всички партии и кандидати за кметове, общински съветници и президенти - както на плакатите и предизборните клипове задължително трябва да се изписва „Купуването и продаването на гласове е престъпление", така например да се изписва - „Аз избрах етническата толерантност". Тази кампания е изпитание за етническата толерантност на българското общество, подчерта президентът.

Бойко Борисов от своя страна предложи, ако пожелае президентът, да разсекрети това, което премиерът е заявил на днешния КСНС.

За пръв път Бойко Борисов толкова категорично се разграничи от призивите на Атака. В рамките на Европейския съюз да иска смъртно наказание е невъзможно, заяви ттой. Според него това означава да се извади България от ЕС. Премиерът отправи специален призив към кандидат-президентите, а именно - „Да бъдат по-нормални".

Той се разграничи и от националистическите влияния, не само у нас, но и в цяла Европа. Подобни екстремистки, националистически партии започват да влияят, а това е много опасен процес, подчерта премиерът.
Огромни ресурси отиват за малцинствата, каза още той.

Според него трябва да се проучи историята на ромите, как и защо са дошли в България и в южните части на Европа.

Борисов отново подчерта, че МВР не си е свършило добре работата, когато избухнаха размириците в Катуница. Не можем да кажем, че когато има горящи къщи, са се справили, за пореден път заяви той.

Въпреки това премиерът разбира притесненията на полицията да не действа по-активно заради непрекъснатите обвинения в полицейщина.
Министър-председателят категорично заяви, че няма да иска оставката на главния секретар на МВР Калин Георгиев и на шефа на полицията в Пловдив Тодор Чонов.

Междувременно Волен Сидеров влезе с всички участници в КСНС, но не остана с тях за брифинга, а излезе, за да докладва пред привържениците си какви решения са взети там.
Припомняме, час преди началото на КСНС пред БНБ - на метри от президентството, започна митингът на Атака, който продължи и след края на консултативния съвет. През цялото време на съвета националистите огласяваха ларгото с откъси от Вагнерови творби.

„Управляващите не се разграничиха и не осъдиха езика на омразата", коментира след КСНС зам.- председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

По думите му няма логика, докато под прозорците звучи „Маршът на Нибелунгите" от митинга на „Атака", разположен до президентството, да се говори за „успокояване на етническото напрежение". Според Миков това е абсурдно лицемерие.

Миков нарече уникален този КСНС, тъй като на него не присъства вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов, който е отпускар. Той допълни: „Очевидно, че за пръв път в новата ни история се провежда Консултативен съвет по време на избори, което поставя под съмнение и провеждането на „мирни и спокойни избори" в България."

Ексвътрешният министър оцени като недостатъчно подготвени материалите за съвета, тъй като от тях не става ясна цялата ситуация около случилото се в Катуница, а липсват и редица факти, свързани със събитието.

„Как така извършителят на това престъпление успява да напусне необезпокояван страната", попита Миков и допълни, че изтъкваната като аргумент следствена тайна трудно ще убеди обществото, че няма нагласеност.