Над 30 интелектуалци изразиха със свое писмо подкрепа за Синята коалиция.

Сред тях са певицата Александрина Пендачанска, писателите Георги Господинов, Алек Попов, Теодора Димитрова, културологът Александър Кьосев, проф. Богдан Богданов, проф. Иван Добчев, проф. Ивайло Знеполски, проф. Михаил Неделчев, проф. Цочо Бояджиев, литературни критици, езиковеди, певци, журналисти, актьори, музиканти и художници.

Те заявяват, че нямат друго освен капитала на собственото си име, че не могат просто да гледат отстрани, че е време за позиция, защото нещата в България са стигнали до прага на необратимото.

Не искаме повече да се срамуваме от правителството и от държавата си. Не искаме поредното размито управление, престорена привързаност към европейските ценности. Не приемаме лъжата, дори когато тя носи гласове на изборите", заявяват интелектуалците.

Според авторите на писмото, което е с отворено подписка, „имаме право на прости неща, на море и планини без бетон, на чист въздух, хубави гори. Не искаме да сме заложници на неясни енергийни лобита, нито на обръчи от фирми, нито на търсени от европейското правосъдие спонсори на управляващи партии."

Интелектуалците заявяват, че искат повече реална демокрация и че все още вярват, че това може да се случи въпреки всичко.