Българите, живеещи град Сургут в Ханти-Мансийски автономен окръг на Руската федерация, продължават да настояват за право на глас по време на предстоящите избори.

Припомняме, миналата седмица те сигнализираха в редакцията ни, че в града им не е разкрит избирателен участък, въпреки че са подали необходимите заявления.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни пред  news.bg, че единствената причина да не бъде открита избирателна секция е фактът, че до законовия срок - 27 септември, са подадени 84 заявления, а необходимите документи са 100.

Днес обаче сънародниците ни в Сургут пишат, че са събрали и отправили своевременно 105 заявления за откриването на избирателна секция.  Задочно отправят въпрос и към Троянов и го питат къде са останалите, подадени от тях заявления и настояват за аргументация, ако има отхвърлени документи.

Като имате предвид, че българите в Сургут сме около 110 човека с българско гражданство, нашият интерес към Родината е повече от достоен за уважение. На предишните президентски избори сургутската избирателна секция показа най-висока явка на изборите сред всички избирателни секции зад граница, пишат още те.

Категорични са, че фактът, че от милион и половина българи зад граница само 35 хиляди са пожелали да вземат участие в изборите (по-малко от 2,5%), а при - сургутските 105 от 110 човека (95%) им дават право за избирателни претенции.

Те уточняват, че от подадените 105 заявления 102 са абсолютно редовни, а двама от останалите трима души, имат право на вот. Единият - Ердинч Ис,  е подал документи чрез консулството в Екатеринбург, но така и не може да разбере каква е съдбата им. Вторият, Ради Драгнев, е инвалид и не е в състояние да пътува  до Москва или София, за да си вади нов паспорт с биометрични данни. Поради изтичане на паспорта от юли той не получава и пенсия.

От Сургут пишат още, че повече от година постоянно напомнят за проблема и на консулските служби в Москва, и на посланика.

Решавайте по закон и по съвест! Уверени сме, че и по съвест, и по закон имаме право да гласуваме, завършва писмото на сънародниците ни.