От "Галъп интернешънъл" представиха данни за разпределението на гласовете на тези избори спрямо вота на 4 април.

Резултатите показват, че ГЕРБ са загубили около 200 000 гласа спрямо изборите през април. Причината според агенцията е, че около 15 000 привърженици на партията този път не са гласували. От заявилите, че на 4 април са гласували за ГЕРБ и гласували и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% пък сега са гласували за ИТН (или над 30 000 души), а 3% - за ДБ (близо 20 000 души). Останалите са разпределени към различни партии.

"Галъп" отчита, че "Има такъв народ" са добавили около 100 000 гласа към сметката си от 4 април.

Снимка 538741

Източник: Галъп интернешънъл

70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, а 10% идват от негласували или гласували "Не подкрепям никого" на 4 април (над 60 000). 6% от гласувалите за ИТН днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% - за БСП.

Относно "Демократична България" агенцията измерва, че гласовете за тази партия са главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за нея (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ се регистрира и сериозен прилив на негласували на 4 април - 8% или над 25 000 гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес пък през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 000 души), а 5% - за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

Снимка 538739

Източник: Галъп интернешънъл

Ог "Галъп" посочват, че очаквано в хода на деня са натежали гласовете за партията на Слави Трифонов. По този начин първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ се е стопила. Твърдите електорати "олекнаха" бързо, което направи съществени размествания. "Има такъв народ" измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на "Демократична България", посочват от агенцията и допълват, че ясно се отличава динамиката в затваряне на "ножицата" между ГЕРБ и ИТН. В крайна сметка обаче водачеството оставало по-скоро символно заради изравнените позиции.

Относно избирателната активност проучването сочи, че този път по-ниско като относителен дял, е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Според "Галъп" роля за това играят и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.