Автобус с избиратели от Турция се е появил пред една от секциите в Гърция. Това съобщава Дарик, позовавайки се на непотвърдена информация на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Пътниците се надявали да им бъде позволено да гласуват там, тъй като в Турция опашките са прекалено големи.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи, че общо 97 жалби са подадени в ЦИК към 19.00 часа. От турския град Бурса идва най-сериозната. В една от секциите там се стигнало до опит за безредици, които са потушени бързо.

75 000 българи са упражнили правото си на вот зад граница към 17.00 часа. Това съобщиха за БНР от Министерство на външните работи.

Най-много са гласувалите в Турция - 24 000 избиратели. На второ място е Великобритания.

Изборният ден в САЩ е започнал, но данните от там са съвсем ранни.

На други места изборният ден вече е завършил. Във Виетнам например правото си на вот са упражнили само 18 българи.

В Германия два пъти повече българи са гласували в сравнение с предходните избори.

1500 българи са гласували в Берлин. Най-много са гласували в Мюнхен - 2000 граждани.

Близо 14 хил. гласуваха в Турция към 13 часа

Близо 14 хил. гласуваха в Турция към 13 часа

5 хил. упражниха правото си на вот до 10 часа

Към 17.00 часа българско време над 8100 души са гласували в Испания, предава специален пратеник на националното радио. Още в началото на изборния ден в посолството ни в Мадрид дойдоха много българи, въпреки студеното и дъждовно време. До образуването на опашки и забавяне.

В трите секции на българското представителство до 17.00 часа са гласували 1325 души. 5542 са гласувалите общо в 27-те секции на Консулски окръг - Мадрид. Три са в посолството ни в испанската столица, а останалите 24 - в автономните области Мадрид, Кастиля и Леон, Андалусия, Арагон, Каталуния, Риоха, Навара, Кантабрия и Канарските острови.

В първите три часа на гласуването нито един гласоподавател не е пожелал да упражни правото си на глас в няколко секции. Става въпрос за Аресифе и Лас Палмас де Гран Канария.

2705 са гласувалите до 17 часа в Консулски окръг Валенсия.

Още 11 секции са разкрити на територията на Испания. Те попадат в Консулски окръг Валенсия и се обслужват от Генералното ни консултство.

Общо 38 са секциите на територията на Испания.

Около 300 000 души наброява българската общност в Испания. Те са съсредоточени най-вече в Мадрид, Валенсия, Кастиля и Леон и Андалусия.