"Това, което се задава в следващите няколко години не е добро. Имам достатъчно опит и имаме възможност да преодолеем предизвикателствата, които ни очакват в непосредствения период 3-5 години пред страната ни". Това обяви в студиото на Нова телевизия бившият премиер и настоящ кандидат за президент Пламен Орешарски.

Страната е в институционален разпад, каза той и обясни, че това е от няколко години, но той като премиер нямал възможност да се пребори с това заради протестите. Преди да се кандидатира виждал, че като общество нямаме шансове, обясни той и се извини, че звучи песимистично.

След като изгледа видеовизитката за биографията си, Орешарски припомни, че блокадата на парламента и белият автобус бяха по повод гласуването на 1 млрд. лева външен дълг (на 23 юли 2013 година, точно 40 дни от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, след като протестиращите блокираха депутатите в парламента посреднощ бе изпратен бял автобус да изведе народните представители от сградата на народното събрание - б.р.).

"Автобусът бе беше по повод 1 млрд. лева заем за рефинансиране заема на фермерите на Дянков. Сега взеха 16 млрд. Къде бяха същите протестиращи", запита Орешарски. Тогава говоренето пред парламента беше: "Вземат 1 млрд.", а когато вземаха 16 млрд.", реторично запита Орешарски.

На пореден въпрос кой предложи кандидатурата на депутата Делян Пеевски за председател на ДАНС, което предизвика най-мащабните протести в България, бившият премиер отново обясни, че това е било политическо решение - "четирите управляващи партии имат формат на вземане на решение, а премиерът ги изпълнява", обясни Орешарски.

Запитан дали имал конфликт със себе си, изпълнявайки политически решения, Орешарски отговори с въпрос: "Сега кой предложи Кристалина Георгиева" и обяви, че това е задкулисие.

"Кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше политическо решение. Преди три години ви го казах, сега ви казвам същото. Съжалявам, че няма стенограма. Може би съм сбъркал, като съм изпълнил това политическо решение. Може би трябваше да разтуря кабинета", каза Орешарски. Според него решението, което е взето преди три години, е било грешка.

Относно номинацията на Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттеглянето на подкрепата от Ирина Бокова той отговори, че би се радвал българка да заеме този пост. "Боли ме, че моето правителство излага България пред света. Не се прави така. Може би е направено под някакъв натиск", смята Орешарски.

"Кристалина няма шансове за шеф ООН. Имам достатъчно връзки и информация и го знам. Шансът й е наистина минимален", сподели бившият премиер относно рокадата между двете дами.

Кандидатирам се за президент, защото отговарям на очакванията на много български граждани. Предлагали са ми да ме издигнат за президент - и от ляво, и от дясно. Аз се кандидатирам сам", заяви бившият премиер и допълни, че ще има много по-голям успех на предстоящите избори, отколкото се предполага.

На въпрос как коментира версиите, че ДПС седи зад неговата кандидатура и че го прави, защото е удобен на ГЕРБ, той отговори, че всеки прави свои сметки. "Това е лично решение, направено на базата на мои разсъждения, че страната ни може да премине с минимални щети през следващите няколко години. Това, което предстои за страната ни не е добро", отговори Орешарски. Преди да вземе това решение той е мислел, че нямаме шансове като общество и като държава.

За аферата "Червеи" бившият премиер заяви, че и сега има подслушване.

"Има много хора, които ме харесват. Отговарям на очакванията на много български граждани. Защо не цитирате добрите мнения за мен? Имах многобройни поздравления, когато хората разбраха, че ще се кандидатирам за президент", каза кандидатът за президент.

Попитан срещу кого би искал да се изправи в дебат за поста президент той отговори, че уважава всички опоненти и е готов да се изправи срещу всеки.

"През цялото време съм отишъл на една сбирка на г-н Станишев, а вие обявихте, че не съм пропуснал. Това не е ли тенденциозно", запита Орешарски след като видя подготвения видеоматериал за своята биография.