Около 500 души са обсадили централния вход на Народното събрание в поредния ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Протестиращите се заканват, че днес сградата на парламента ще бъде обсадена през целия ден. На жълтите павета отново се забелязват многобройни трибагреници и оригинални лозунги. Превърна се в традиция и присъствието на импровизиран ударен оркестър, който задава тон на протеста.

Освен гръмогласните скандирания „Оставка" и „Мафия", сред оригиналните плакати днес са „Протестът е платен от рублите на Волен" и „Атака крепи орешките на БСП и ДПС - срам". На металните заграждения пред централния вход е поставен голям лозунг, който гласи: „Не ви избрахме!!! Натресохте се. Вървете си! С харема си, с евнуха си. Срам за БГ и ЕС".

Един от протестиращите скандира от мегафон: "Внимание, внимание! Това е граждански арест на Народното събрание! Незабавно прекратете катарзиса и оставете рублите на място!".

Протестиращите са донесли цели големи пакети тоалетна хартия и сръчно ги омотават около металните заграждения пред парламента. В днешния ден обстрелът на сградата на парламента, както и асортиментът от зеленчуци не е много ожесточен.

Към фасадата на сградата полетяха само 6-7 домата. Част от протестиращите носеха и карамфили, които хвърлиха зад загражденията. И днес отново е ограден широк периметър около парламента.

Малко преди 10 часа, препасан в усмирителна риза и с маска с лика на Волен Сидеров, зад загражденията се оказа Найо Тицин, който направи истинско шоу за протестиращите и стресна полицията.

Тицин бе отведен за проверка на документите до полицейска кола близо до входа на Народното събрание, а след това и до пропусквателния пункт на задния вход на парламента за по-обстойна проверка, като през цялото време служителите на реда така и не свалиха маската му.

След като му бе съставен протокол да не прикрива лицето си и да не нарушава обществения ред, Тицин обясни, че целта му е била камерите и фотографите да заснемат как полицията извежда от парламента Волен Сидеров. Той обяви, че счита целта си за изпълнена и благодари на служителите на реда за коректното отношение.

Паметникът на Цар Освободител е окичен с голям транспарант, който гласи: "Не пипайте бюджета, червени лешояди! Стига кражби! Оставка днес!".

Малко по-късно протестиращите блокираха кръстовището между ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски".

Към 12:00 часа повечето протестиращи се разотидоха, но все още около 200 души останаха пред сградата на Народното събрание. Те продължават да освиркват, да скандират оставка и да разговарят помежду си за политическите си възгледи.

Засега нямат намерение да си тръгват, като не е ясно дали и кога движението по бул. „Цар Освободител" ще бъде пуснато и дали наистина протестиращите няма да останат на жълтите павета цял ден, както се зарекоха вчера в социалните мрежи, като се слеят с обичайния протест пред Министерски съвет довечера.

Под бурни аплодисменти към фасадата на парламента полетяха десетина яйца.