С пет процента БСП кандидатът Ивайло Калфин скъсява дистанцията до опонента си Росен Плевнелиев.

Това сочат данните на НЦИОМ от национално представително проучване, проведено в периода 12-17 октомври. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица в 125 гнезда, в 86 населени места.

Според агенция Медиана, която днес също представи свое изследване, ситуацията може лесно да се обърне, тъй като 38 процента са заявили възможност да променят решението си за гласуване
Още...

Настоящото проучване е проведено в активната фаза на предизборната кампания. В известен смисъл получените резултати отразяват и ефективността на кампаниите на отделните кандидати, коментират от института.

Начело остават кандидатите на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, за които биха гласували 30% от интервюираните (с 2% по-малко в сравнение с първата седмица на кампанията).

Второ място в електоралните предпочитания на българите заемат Ивайло Калфин и Стефан Данаилов, за които в момента твърдят, че ще гласуват 21% от избирателите.

Кандидат-президентската двойка на БСП привлича нови 3% за последните две седмици.

Издигнатите от Инициативен комитет Меглена Кунева и Любомир Христов днес биха получили 8% от вота на участвалите в изследването българи. Техният дял е сравнително устойчив от началото на кампанията.

40% от деклариращите, че категорично ще гласуват, биха дали вота си за Плевнелиев и Попова, 28%- за Калфин и Данаилов и 9% за Кунева и Христов.

Както и в началото на кампанията, така и седмица преди нейния край получените резултати показват, че победителят в президентската надпревара ще бъде излъчен на втори тур.

След първите три кандидат-президентски двойки в зависимост от моментната електорална подкрепа се нареждат още: Волен Сидеров и Павел Шопов (с електорален дял от 4% от участвалите в изследването), Румен Христов и Емануил Йорданов (с 3% от гласовете на анкетираните) и Светослав Витков и Венцислав Мицов (с около 2%).

Двойката Светослав Витков и Венцислав Мицов прави кампания, която интригува все повече хора - атрактивна и нетрадиционна.

Ако днес се провеждаше балотаж за президент между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, то за Плевнелиев биха гласували 45% от кореспондентите, а за Калфин-29%.

При балотаж кандидатите на ГЕРБ биха могли да разчитат на гласове от симпатизантите на Синята коалиция, както и на гласове от Атака. Кандидатът на БСП би привлякъл при балотаж гласове от ДПС, отчитат още от НЦИОМ.

При балотаж между кандидатите на ГЕРБ и на БСП, избирателите на Меглена Кунева не декларират да имат свой фаворит сред двамата кандидати за момента.

Настоящото изследване е установило, че кампанията не мотивира значими дялове нови избиратели да гласуват на предстоящите избори за президент. Ако има някаква промяна, то тя не се отнася принципно до избора дали да се гласува или не, а до намаляване на хората, които се колебаеха кого да изберат.