9 месеца преди парламентарните избори и месец и половина, след като БСП внесе в деловодството на парламента стотици хиляди подписи за свикване на референдум за АЕЦ "Белене" от Единна народна партия започват мащабна информационна кампания "БеляНе. Не на проекта Белене. Не на ограбването на България."

Целта на кампанията е хората да бъдат информирани за всички аргументи "за" и "против" проекта. За целта ще бъдат организирани кръгли маси с експерти в областта на енергетиката. На показ ще бъдат извадени и всички лица и фирми, заинтересовани проектът да се реализира.

В страната тече силна манипулация на базата на фалшив патриотизъм и полуистини от страна на БСП, категорична бе по време на пресконференция в БТА лидерът на ЕНП Мария Капон.

Организирана беше мащабна подписка за насрочване на референдум, която галеше ушите на обществото с рефрена, че това е неговото демократично право. Става дума за една гигантска манипулация, в която на обществото се предлагат само част от аргументите, отбрани истини и неистини, подчерта още Капон.

Тя изтъкна, че провеждането на един такъв референдум ще струва минимум 30 милиона лева и призова: "Ако БСП не е достатъчно лицемерна, да се откаже от субсидията си, за да покрие част от тази сума."

Лидерът на ЕНП допълни и че до този момент "гъолът е погълнал повече от 1 милиард лева, срещу които не сме получили нищо. В същото време, ако се реализира, ни предлага ток, който ще е 5 пъти по-скъп от този на АЕЦ "Козлодуй". Това пък е солидна гаранция, че всички цени на потребителските стоки ще тръгнат нагоре.

Т.е. от нас се иска да платим десетки милиарди и в резултат да си гарантираме по-скъпи стоки, по-скъпи услуги и по-труден живот, изтъкна Мария Капон.

Тя е категорична, че на България се предлага един референдум, който да прехвърли отговорността върху гражданите за една минута да решат въпрос, който политиците отказваха да решат цели 30 години.

При днешното финансово състояние на България, подобен разход от 20 милиарда лева ще ни доведе до трета финансова национална катастрофа, каквито вече имахме при Андрей Луканов и Жан Виденов, добави лидерът на ЕНП.

По думите й с реализирането на този проект ни се гарантира 100% енергийна зависимост от Русия. Според Капон не е случайно и че досега не е намерен инвеститор: "БСП излъгаха Русия, защото им обещаха, че такъв ще има."

ЕНП смята, че цялата тази кампания в подкрепа на АЕЦ Белене е в интерес на чужди национални, политически и икономически интереси и затова призоваваме всички партии, без всякакъв политически егоизъм, да направим коалиция и да правим в следващите месеци такава кампания срещу този грабителски проект, заключи Мария Капон.