Парични награди от 1000 лв. и обвинения в корупция и некомпетентност си разменяха кандидатите за общински съветници в София от БСП, ГЕРБ, НДСВ и Синята коалиция.
Кандидатите на Атака не дойдоха на дебата за приоритетите на управлението в столицата, иницииран от кандидат общинарите от ГЕРБ.

Провал, некомпетентност и корупция е управлението на ГЕРБ в столицата според Жельо Бойчев от БСП.
Един от най-големите проблеми на София е сигурността, подчерта той. Според него не е ясно бъдещето на общинската фирма „Егида".

Николай Стойнев от ГЕРБ пък заяви, че през 2007 година герберите заварили в столичните дружества състояние на колапс. Сега печалбата на дружествата се е увеличала три пъти, подчерта Стойнев. Обвързахме заплатите с резултатите на дружествата, допълни той.
Стойнев посочи, че 43 млн. лв. са били загубите на Топлофикация София, когато в борда на директорите е бил Георги Кадиев. Именно по негово време столичното парно отбелязва най-големи загуби.
От ГЕРБ изтъкнаха, че сега Топлофикация е изплатила текущите си задължения.

Топлофикация е изплатила текущите си задължения, колкото аз съм китаец, контрира Владимир Каролев от НДСВ. Той обвини управляващите от ГЕРБ в некомпетентност и липса на прозрачност. Каролев обяви награда от 1000 лв. за този, който за един час успее да намери информация за бюджета на София.
На София хронично не й стигат парите, защото ги разпилявате, заяви Каролев и изтъкна, че общинските съветници от ГЕРБ са безхаберни.

Според Вили Лилков от Синята коалиция, на ГЕРБ й е чужда политиката на трупане на материални активи. По думите му мисия на София трябва да е превръщането на столицата в двигател на целия регион. Време е СОС да започне дебата за създаване на големи промишлени паркове, смята още Лилков.

Следващата парична награда от 1000 лв. дойде от БСП по втората тема от дебата - инфраструктура и транспорт. Според Георги Свиленски от БСП столицата все още няма генерален план за организация на движението.
4 години не ни стигнаха, 4 години не можахме да изградим тикетната система, подчерта той. Затова и Свиленски дава 1000 лв. награда, ако някой успее да му каже каква е реалната себестойност на билетчето в столицата.

Елен Герджиков от ГЕРБ подчерта, че откакто мнозинството в Общината е на ГЕРБ изключително изгодно са купени трамваи, стартирала е и рехабилитацията на трамвайните пътища. За 4 години 15% от всички релси са ремонтирани. Предстои да се закупят още 50 тролея, с което 90% от тролейбусите в столицата ще са нови. Преди ГЕРБ да поеме управлението на София за една година са се строели 400 метра от софийското метро, а сега за година по 4 км.

Любомир Дацов от НДСВ контрира, че трамваите в столицата явно са част от културната програма на София, тъй като те са 30-годишни и стават само за снимки. Според жълтите не са се реализирали и проектите за нови 2500 спирки.

Борислав Бориславов от сините атакува от своя страна, че не са решени транспортните проблеми в столицата. Повече 45 минути се чака на спирката за автобус в Нови Искър и Кремиковци.

София има по-малко велоалеи от Бургас, атакува и червената Гергана Алексова. По думите й някои общинари от ГЕРБ влезли в столичния общински съвет със стари Опели, които в последствие заменили в БМВ-та, но никой не се качил на колело.

Според Лорета Радева от ГЕРБ общинарите на управляващата партия заварили унищожени 9000 дка. зелени площи. По думите й само в Младост има 8 км велоалеи.

София може би е най-мръсният град в Европа, намеси се и Явор Кирилов от НДСВ, цялата южна част на София няма канализация, подчерта той. От НДСВ попитаха колко струва 1 км велоалея и колко кучета ни гонят по нея.

Калоян Паргов от БСП изтъкна, че в образователната и културна политика на ГЕРБ цари корупция, некомпетентност и провал. Нерешен е дефицитът на места в детските градини, според социалиста. Една детска градина струва 4 млн. лв. Тази цена е нереална. Явно много котараци се навъртат около това строителство, посочи Паргов.
Той каза, че не се правят и качествени ремонти на детски градини и училища в столицата. Например за 3 млн. лв. е ремонтирана Втора английска гимназия в столицата, като на втория месец покривът е протекъл.

Лорета Радева от ГЕРБ пък посочи, че общинарите на управляващите заварили над 44 детски градини, които са били разпродадени и в момента служат за фризьорски салони и баничарници. Само за тази година са изградени 11 детски градини в столицата, а до края на годината още 9, като с това общо ще бъдат разкрити места за 700 деца.

Владимир Каролев атакува политиката на ГЕРБ в Студентски град, където районният кмет е от управляващите. Зелените площи са застроени с кафенета и ресторанти, облепени в предизборни плакати на ГЕРБ. Вие развращавате студентите, обвини Каролев.

Трябва да се обърне внимание на спортните зали и басейните, в отвратително състояние са, заяви Христо Ангеличин от Синята коалиция. Според него не се обръща внимание на европейските проекти за култура и образование.

Владимир Каролев алармира, че от сайта на Столична община е свалена подписаната от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова програма за строителството на 6 спорни зали в кварталите на София и на 27 паркинга.

Гледам и не вярвам на ушите си. С тази прочута реплика Владимир Кисьов от Синята коалиция коментира хода на дебата.
Той изрази възмущение си от констатацията на общинарите на ГЕРБ, че развитието на София едва ли не започна от 2007 г. Тежко и горко му на следващия кмет, притеснен е Кисьов.

В прогнозата за времето и политиката няма лъжи, има грешки. Това заяви Калоян Паргов от БСП, като призова избирателите на 23 октомври да поправят грешката ГЕРБ да управялва столицата.

Господари на ефира, Комиците и Пълна лудница ви откриха предизборната кампания. Ето такива сте вие, обърна се към управлявалите Каролев.

На вас страшно ви се услади да сте сами на масата и това ще ви изяде главата, посочи Атанас Атанасов от Синята коалиция. Според него управлението на ГЕРБ в София е имитация. Само корупцията на ГЕРБ не е имитация, тя е истина, категоричен е Атанасов. Не можете безкрай да участвате в имитации, посочи той.