касим далНа хората им е писнало 4-5 души да решават кой ще ги управлява и на следващите избори те ще „накажат" с вота си установеното статукво. Това заяви в ефира на bTV бившият зам.-председател на ДПС Касим Дал, който обяви, че се среща почти нелегално със симпатизантите си.

Дал разказа, че до този момент е обиколил почти всички области на България, с изключение на Смолян и Благоевград. Той изрази задоволство от факта, че получава подкрепа от хората, но и посочи, че срещите протичат „полунелегално".

По думите на Касим Дал, в очите на хората има страх за насъщния си. Причина за това е, че местните структури на ДПС в много райони са се самозабравили и държат хората като крепостни селяни, обясни той. Дал разказа, че е имало заплахи, че който се срещне с него, ще остане без работа.

Бившият зам.-председател на ДПС каза, че на една от големите срещи в Кърджали е имало и хора, които познава от престоя си в затвора през 80-те години. Касим Дал посочи, че днес някои хора от Движението за права и свободи искат да пренапишат историята на Майските събития (протестите на българските турци през 1989г. - бел.ред).

Дал подчерта, че не иска да се разграничава от ДПС, а да го промени и да го изчисти от хората, свързани с ДС, които са пряко или косвено отговорни за репресиите през комунизма. Той определи като „гьонсуратлък" лица с агентурно минало да говорят от трибуните за този период. Дал добави, че няма какво да каже на Ахмед Доган и една от целите на обиколките му из страната е да покаже, че Сокола няма нищо общо нито с правата, нито със свободите.

Според Касим Дал, ДПС за своите над две десетилетия съществуване е създало своя „имунна система", която пази тези, които злоупотребяват с властта и изхвърля от партията критичните.

За предстоящия местен вот бившият участник в Турското национално-освободително движение заяви, че няма да се създава нова партия. Касим Дал обясни, че в общините, където ДПС издига корумпирани личности, той и хората около него ще предлагат алтернативи чрез независими кандидати, подкрепени от граждански сдружения.

По думите му след края на този месец ще стане ясно къде ще стане това. Той подчерта, че целта е да бъдат направени първите стъпки по пътя към промяната в движението.

Запитан дали ще се коалира с други партии за вота в ключови градове като Кърджали, Дал отговори, че води борба срещу статуквото, при което властта се разпределя „зад кулисите" и има уговорки между партиите. Той категорично отрече да има договорка с ГЕРБ.

На изборите хората ще накажат тези 4-5 души, които определят кметове и общински съветници, заяви Касим Дал.