Във връзка със смяната на ръководството на Министерството на труда и социалната политика Ръководството на КНСБ изразява своето дълбоко съжаление за решението да бъде освободен досегашният министър Бисер Петков. Това се посочва в официална позиция на Синдиката.

Според Конфедерацията Бисер Петков е бил отговорен, диалогичен и професионално подготвен в поверената му сфера. От КНСБ му благодарят за социалното сътрудничество и уважителното отношение към ангажиментите и отговорностите на Синдиката.

Те посочват, че министър-председателят има право да подбира хората, на които ще разчита в изпълнението на политическата програма на управляващите. Те обаче подчертават, че статутът на министър на труда е особена позиция, за която добрият тон, взаимно уважение и духът на партньорство налагат и предварителни консултации и изслушване на представителните социални партньори".

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Сачева видя кампания с подривни дейности срещу себе си

Социалната политика се прави от хора за хора, категорична новият социален министър

КНСБ посрещат с надежда новоизбрания министър на труда и социалната политика Деница Сачева и й пожелават успех.

От Синдиката заявяват, че ще продължат да работят за разрешаването на проблемите в социалната сфера - довеждане на законовите промени по фазата на изплащане във втория стълб на пенсионната система, продължаване работата по механизма за определяне на МРЗ за страната, както и подготовка за въвеждане на Директивата за европейски минимални работни заплати и стимулиране на колективното договаряне. Те ще настояват и да се ускори работата по темата с промените в Кодекса на труда, свързани с празнотите в регулирането на заплащането на труда, колективното трудово договаряне и превръщането на минималните осигурителни прагове в минимални работни заплати в съответните сектори.

Припомняме, в петък, 29 ноември, премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на социалния министър Бисер Петков. Като мотив за това решение бяха посочени натрупани във времето основания.

Вицепемирът Томислав Дончев даде повече подробности около поисканата оставката на Петков.

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева
Обновена

БСП и „Атака“ се безпокоят от джендър идеологията на Деница Сачева

Оставката на Бисер Петков - симптом за блокаж на управленски системи, според БСП

По-късно стана ясно, че премиерът предлага Деница Сачева да заеме поста на Бисер Петков. Към момента тя е зам.-министър на образованието, като вече е била и заместник-министър на труда и социалната политика в периода от 2016 г. до април 2017 г.

Поисканата оставка дойде обаче в деня, в който БиБиСи излъчи филм за условията на живот на децата в риск, след като повече от десет години върви процес на деинституционализация.

Напреженията, свързани със социалното министерство обаче са много - от неразрешеното противоречие между работодатели и синдикати за това кой да заплаща болничния до закъснението с изработването на правилата при допълнителното пенсионно осигуряване.

Припомняме, че това е втората оставка на Бисер Петков, след като той я депозира още в началото на мандата на правителството Борисов 3, заради неразбирателството по въпросите за исканите от протестиращите майки на деца с увреждания промени в законите. Тогава организаторите на протестите от Системата ни убива обаче заявиха, че те всъщност не искат оставката на Бисер Петков и му имат доверие в работните групи. Така първата оставка на Бисер Петков остана само депозирана, но не и приета от премиера Бойко Борисов.

Обвиняват Бисер Петков за отговорности на здравния министър, смята Калфин

Обвиняват Бисер Петков за отговорности на здравния министър, смята Калфин

Социалният министър не бил толкова всевластен и всеотговорен