Има два варианта за бъдещо управление - единият е правителство  на малцинството, а вторият е самият кабинет да има коалиционен състав.

Това коментира лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов , като отбеляза че Синята Коалиция ще подкрепи правителството на малцинството, направено от ГЕРБ.

Според него управленската програма на кабинета трябва да е готова най-късно до 7-8 септември. В нея трябва да има ревизия на бюджета, трябва да има реална антикризисна програма.

Основата върху, която стъпва следващото управление, е рецесия, каза Иван Костов в студиото на БиТиВи.
Когато намалява заетостта и цялата икономическа активност, е много трудно да се удържи властта и са нужни много повече усилия.

За да се задържи доверието, трябва да има реалистична финансова политика, посочи Иван Костов.
Следващият бюджет за 2010 трябва да е готов до 30 октомври - има само един месец за изготвянето му, а следващото управление е в цайтнот, изтъкна синият лидер.

По думите му в първите 6 месеца на следващото управление, трябва да се направят конституционни промени. Според него трябва да се въведат много строги санкции срещу купуването на гласове и трябва да се реши въпросът за двойното гражданство. 

Преговорите между ГЕРБ и Синята Коалиция продължават. ГЕРБ обаче държи това да става максимално конфиденциално, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Вчера по време на разговорите за евентуални съвместни действия е било постигнато споразумение по няколко неща - за структурата и организацията на Народното събрание и Министерски съвет.

Постигнато беше съгласие към групата, която работи по въпроса за организацията, структурата и дейността в НС да има представители на Синята Коалиция, каза Костов.

Те ще отидат с предложения да се направи конкурс да се премахне гласуването с чужди карти, да се намалят разходите на парламента, като се намали броя парламентарните комисии, да се премахнат личните автомобили на председателите на комисиите, да се премахне политическото номадство.

Според Костов трябва да бъде съкратен броят на министерствата, да бъдат опростени, трябва да бъдат съкратени много държавни агенция или да бъдат слети.

Иван Костов заяви, че по време на срещата вчера Синята Коалиция не е поставяла никакви условия на ГЕРБ.
Министър-председателят носи цялата отговорност, така че няма място за пазарене."