Виждам подготовка на корпоративен вот; плашене; готовност да се купува. Това ще изкриви бъдещето, а ние на петата година от членството си в ЕС сме на повратна точка.

Това независимият кандидат за президент Меглена Кунева каза, че е съобщила на американския посланик Джеймс Уорлик, с когото разговаря по-дълго от час в офиса на предизборния си щаб.

Тя каза, че освен че е споделила с него, че е много обезпокоена за честността на изборите, го е помолила да предаде силен сигнал при следващите си срещи, че тя няма да си мълчи и ще сигнализира за всяка нередност в организацията на изборите.

Кунева поясни, че се среща с Уорлик по негова инициатива. Намерението му е да проведе срещи с основните кандидат-президентски двойки и заради номера в бюлетината на Кунева - номер 1, с нея и Любомир Христов провежда първата си среща.

Дадох ясен сигнал пред посланика, че България има нужда от силно и независимо лидерство, което партиите - нито ГЕРБ, нито БСП могат, могат да дадат. Тя подчерта, че това се отнася особено за ГЕРБ, които имат власт, но тя не води до по-добър живот, до повече сигурност, до заличаване на границата между двете Българии, срещу която хората негодуват.

Опозицията не е на мястото си, не е достатъчно силна и кандидатът на БСП не може да спечели изборите на втори тур, заяви още Кунева. Тя е категорична, че хората трябва да имат силен глас в управлението и че това може да се осъществи, ако между президента и хората, които избират, няма посредници.

Кунева припомни, че според социолозите за спечелване на втория тур е необходимо да се мобилизира по-голям електорат, отколкото една партия с твърдо ядро като БСП би могла и категорично заяви: „Аз бих могла да мобилизирам повече подкрепа на втория тур". Според Кунева на втория тур „Атака" ще подкрепи ГЕРБ, като по нейна оценка на ГЕРБ не е дясна партия.

Меглена Кунева каза, че е обсъдила с посланика и икономическата ситуация, която според нея се характеризира с липсата на справедливост. „Тази несправедливост изражда икономиката", подчерта Кунева. „Смятам, че ако увеличиш в рамките на месец и половина четири пъти разрешителните за подслушване, това прави икономиката друга", добави Кунева.

Джеймс Уорлик каза, че е поздравил Кунева, че започва кампания, която се основава на честта, достойнството и принципите и че са обсъдили редица теми, включително отношенията между САЩ и България. Той потвърди намерението си да се срещне с останалите кандидат-президенти, които имат желание за това и каза, че със Сидеров не планира среща.

„Правителството на САЩ има своя ангажимент да работи с всяко правителство, избрано от българските граждани. Ние вярваме в доброто партньорство и сътрудничество с България и това не зависи от една определена партия", каза Уорлик.

По отношение на предизборната ткампания ой изрази надежда, че ще се основава на ясни принципи и че изборите ще отразят истинския глас на хората и че ще бъдат честни и свободни избори.