Смятам че Румен Радев трябва да се кандидатира за втори мандат, той има доверието на гражданите на най-високия пост. Това смята председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов, който все пак подчерта, че мнението е лично и разговори в президентството по тази тема не са водени.

Президентът Радев би трябвало да приеме и подкрепа от всякъде, но на принципна основа, обясни Маринов и допълни, че при исканата от страна на ДПС оставка, не може да се говори за търсене на подкрепа. Съмнявам се и че някой президент може да бъде избран само и решаващо с гласовете на ДПС, обясни Маринов.

Логично би било Радев да се кандидатира на втори президентски мандат, но логично би било Бойко Борисов изобщо да не се кандидатира, посочи Александър Маринов, който не вижда реалистична основа за такова решение.

"Министър-председателят подтиква президента да наруши конституцията. По конституция външната политика се разработва и води от правителството, а не от държавния глава." Затова и с позиция за ареста на Навални държавният глава би излязъл извън правомощията си, според председателя на Стратегическия съвет.

Румен Радев: Борисов се прочу в ЕП със заканата да изгори евродепутата Йончева

Румен Радев: Борисов се прочу в ЕП със заканата да изгори евродепутата Йончева

Борисов се прави на радетел за демокрация, защото вече приключи с тази в България

Той не иска да прозира мотивите на министър-председателя да предизвиква Румен Радев към една такава стъпка. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по тази тема за Навални, допълни Маринов и посочи, че нито един друг държавен глава няма такава позиция. В цяла Европа се чуват политически изявления, но се вижда практическа предпазливост по темата. Изказвания правят преди всичко външните министри, но не и държавни глави.

А и темата за Навални не е съществена за изясняване на противоречията между президента и управляващите, смята още Маринов. Според него различията между Борисов и Радев са сериозни и са базирани на "принципните различия за управлението на държавата и за отношението на държавата към хората". "Който и да дойде след изборите на власт, ако се държи така, както сегашните управляващи, ще получи същото отношение от президента", каза Маринов и това е сигнал към следващите управляващи. Конфликтът обаче не е самоцел на "Дондуков" 1, увери Маринов.

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Изборен, но и следизборен контрол като лекарство за България иска Радев

Мотивите: висока смъртност, лош здравен статус; ниска раждаемост; висока емиграция

Консултациите при държавния глава за изборите са показали колко са дълбоки различията между него и управляващите, а що се отнася до самите разговори на Радев с политическите сили, те са били полезни и са очертали големите проблеми, които тревожат обществото около вота, като например въпросът за големия брой невалидни бюлетини, смята председателят на Стратегическия съвет при президента.

Обществото усеща къде са болните точки и ще продължи да настояват на тях, убеден е съветникът. По думите на Маринов датата на изборите, независимо коя е точно тя, винаги ще е неудобна за част от гражданите. Лично той бил препоръчал по-късна дата.

Не се вижда обаче нещо да е направено от страна на държавата за максимално безопасни и максимално достъпни избори.

Константинов предлага активна регистрацията за чистене на избирателните списъци

Константинов предлага активна регистрацията за чистене на избирателните списъци

Който не попада в актуализирания списък, не се лишава от правото да гласува

Би било прекрасно президентът и премиерът да се обединят, за да има честни избори, но ГЕРБ заяви, че не приема идеите на президента, смята Маринов. 

"Ако някой се бои за честността на изборите, това не е въпрос на аритметика, а на доверие. Т.е. управляващите трябва да убедят гражданите да вярват в представителността на своя глас."

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

Галъп: Над 10% искат да гласуват, но не знаят още за кого

С 3% преднина ГЕРБ повежда пред БСП