Случват се вечните неразбирателства между съседни държави и между политици, които по-скоро би трябвало "да теглят колата" в една и съща посока. Македонските учени в комисията политизират научните проблеми.

Това заяви пред БНТ Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП по повод прекратяването на работата на българо-македонската комисия за 6 месеца.

Комисията не се интересува от аргументите, от фактите, а накъде духа политическият вятър, категоричен е Йорданов.

Проф. Ангел Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия

Проф. Ангел Димитров песимист за работата на българо-македонската комисия

По думите му комисията се оказала вътрешно-политически проблем за македонците

Според него проблемът е ясен - България не иска нищо повече от това да бъде запазена, съхранена българската история такава, каквато е.

Ние искаме просто един нормален, човешки и национален дълг към наши велики предходници, подчерта Йорданов.

По думите му не би могло да се сложи краен срок за работата на комисията.

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Българо-македонската комисия зацикли, чака изборите в Македония

Без никакъв напредък за учебниците и за Гоце Делчев

За последно напрежението между България и Северна Македония се повиши след като македонската академия на науките и изкуствата прие т.нар. Харта за македонския език, на която категорично и остро се противопоставиха българските академици. Те обявиха, че започват кампания за разобличаване на лъжите в хартата. С позиция излязоха и от ВМРО.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Гоце Делчев - само началото на споровете със Северна Македония

Проф. Димитров се съмнява, че Договорът за добросъседство се разбира

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Румен Радев настоява да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония

Президентът иска национална позиция с ясни и изисквания и критерии