Националният омбудсман Мая Манолова утре ще сезира Конституционния съд относно спорния текст от Изборния кодекс, който слага таван за разкриването на избирателни секции в чужбина.

Тя ще настоява КС да се произнесе в спешен порядък по текста, който ограничава възможността за гласуване на българите зад граница.

Манолова натърти в предаването "Неделя 150" на БНР, че ЦИК продължавала да се опитва да пречи, вместо да помага на лесното участие в изборите.

"Този скандален текст следва да бъде преодолян дали чрез смело решение на ЦИК, законодателни промени или конституционна жалба. Ситуацията е взривоопасна. Има осезателен проблем с упражняването на избирателните права на сънародниците ни в чужбина", алармира омбудсманът.

Плевнелиев сезира КС за опцията "не подкрепям никого", ако не бъде променен законът

Плевнелиев сезира КС за опцията "не подкрепям никого", ако не бъде променен законът

Настоя депутатите да променят Изборния кодекс

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов нарече скандален текста от Изборния кодекс, който ограничава разкриването на избирателни секции в чужбина и посочи, че ЦИК се намирала между чука и наковалнята.

По думите му, да се променят правилата по време на предизборна кампания не е редно, но ако те не се променят в сегашната ситуация, това ще създаде много тежки затруднения за гласуване.

"Законодателят ще направи нещо добро, ако премахне част от ограниченията за разкриване на избирателни секции в чужбина. Имаше дебат в ЦИК по ограничението на чл. 14, ал. 5, което може да се приеме за противоречащо на общия дух на закона и на други текстове от Изборния кодекс и Конституцията. От друга страна, ЦИК следва да спазва закона, какъвто е. Тази ситуация между чука и наковалнята най-малкото не прави възможно лесно да се избяга от императивното изискване на чл. 14, ал. 5.", коментира Томов.