В 12 часа, а и след това Мария Габриел не извървя пътя от Народното събрание до президентството на "Дондуков" 2, въпреки че двете сгради ги разделят едва стотин крачки.

След като вчера вицепремиерът в оставка и основен преговарящ от ГЕРБ Мария Габриел изложи отново друга версия за преговорите за съставяне на правителство от 49-то Народно събрание с "Продължаваме промяната - Демократична България" и постави срок днес до 12 часа, тъй като конституционният срок е много дълъг според нея, разговори тази сутрин отново започнаха.

Те са без ясен резултат, а и медиите едва ли могат да очакват съвместна пресконференция на двете най-големи парламентарни сили, на която на бъдат обявени както постигнатите съгласия, така и несъгласията. В неделя вечер вече бе демонстрирано, че версиите се разминават. От ГЕРБ заявиха, че искат равнопоставеност във властта, което бе опровергано от ПП/ДБ, които заявиха, че са им дали поисканите министерски кресла, но пък ГЕРБ отказали да подпишат споразумението, с което се установява редът за продължаване на реформите в секторите правосъдие, служби и регулаторите.

По неофициална информация и днес съгласие не е постигнато, което означава най-вероятно, че страната отива към поредните предсрочни избори, които също така ще се проведат 2 в 1 с редовните европейски избори.

Впоследствие се установи, че преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са приключили. Очаква се Мария Габриел да отиде при президента Румен Радев днес в 16.00 часа, като заедно с нея ще бъде и преговорният екип на партията.

Пред държавния глава Габриел ще обяви резултата от преговорите с ПП-ДБ и решение за връчения ѝ мандат за съставяне на правителство. Това ще се случи в 16 часа.

Радев готов да приеме Мария Габриел с първия мандат

Радев готов да приеме Мария Габриел с първия мандат

Президентът ще изслуша нейната готовност да обяви резултатите от преговорите за съставяне на правителство