Привикаха посланика ни в Москва Атанас Кръстин в руското външно министерство, съобщават от РИА Новости.

Причината е експулсирането на двама руски дипломати от София.

Кръстин е напуснал сградата, без да даде коментар.

По информация на БНТ на Кръстин е връчена нота, с която двама български дипломати от посолството в Москва се обявяват за "персона нон грата".

В съобщението на руското МВнР се посочва, че това е ответният отговор на "немотивираното решение" на българските власти да изгонят двамата служители на Търговското представителство.

От българското външно министерство са потвърдили за връчената нота.

Припомняме, преди близо 3 седмици българската прокуратура съобщи, че двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам, а Министерството на външните работи ги обяви за персона нон грата.

Русия обеща ответни мерки, без обаче да навлиза в подробности.

Руското посолство обяви, че не е получило доказателствата, които да потвърдят подозренията на българските власти за дейности, несъвместими с позицията на дипломатите.

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Двама руски дипломати са разузнавали армията ни от 2016 г. насам

Наказателното производство срещу тях обаче е спряно, защото имат имунитет

Това не е първият скандал с руски дипломати у нас. На 28 октомври миналата година от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година. От МВнР обявиха руския гражданин за персона нон грата и му наложиха да напусне страната в срок до 24 часа. Последва ответна мярка на руското МВнР. 

В края на 2019 г. председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов беше обвинен за дейност в полза на чужда държава. При разследването двама руснаци се оказаха с наложена забрана да влизат в страната - Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, и ръководителят на групата на дружествата в "Царград" Константин Малофеев.

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

България гони двама дипломати на Русия за шпионаж

Двамата имат 72 часа да напусната страната ни