В навечерието сме на новия парламентарен сезон и всички погледи са вперени в управляващите с надежда за адекватни решения, които да осигурят честни избори, добри условия за бизнеса и независима съдебна система през следващата година.

Ето защо от НДСВ набелязахме трите основни теми, които трябва да бъдат разгледани с особено внимание през новия сезон на парламента.

На първо място очакваме управляващите да проявят здрав разум при приемане на промените в Изборния кодекс.

От НДСВ подкрепяме изцяло някои от набелязаните предложения - за осигуряване повече прозрачност в работата на ЦИК чрез излъчване на заседанията on line и чрез качване в интернет протоколите на районните избирателни комисии.

Но сме против предложения, нарушаващи демократичността на изборния процес, а и Конституцията, като идеята за повишаване на изборния праг за коалициите.

По този начин ще се наруши представителността на парламента и ще се дискриминират много граждани. Припомняме, че по този казус Конституционният съд вече се е произнасял през 2009 г. и го е счел за противоконституционен.

От НДСВ сме много разтревожени и от информацията от последното заседание на Министерски съвет за неизпълнението на програмата за реформи на правителството. Според отчета на вицепремиера Симеон Дянков до края на годината се очаква да се изпълнят едва 23% от предвидените за 2012 г. реформи.

Тази практика за неизпълнение и отлагане на реформите датира от 2011 г. година, а мерките за нея все още не са изпълнени. Надяваме се в бюджет 2013, който предстои да се приеме, да видим заложено реалното изпълнение на тези реформи, както и така необходимите антикризисни мерки за подобряване условията за бизнеса, намаляване на безработицата и др.

В новия парламентарен сезон от НДСВ предлагаме да се проведе парламентарно разискване за безработицата у нас. Нека депутатите да разберат защо през лятото имаме уникален растеж на безработицата. Как живеят безработните хора у нас и кой и как, на какви основания и с какви средства ги подпомага.

Защото по думите на управляващите сме ударници по усвояване на пари от фондовете, включително и от програмата за човешките ресурси, а пък по статистика сме и на първо място по ръст на безработица в ЕС. Как става така? Къде отиват милионите и за какво - резултатът е толкова слаб.

Другият важен въпрос, чието решение предстои в новия парламентарен сезон е избирането на членовете на Висшия съден съвет. Той ще се състои под зоркия поглед на Европейския съюз, така че очакваме да станем свидетели на реални дебати и прозрачност при избора, а не на поредните задкулисни сделки, които няма да доведат до издигане на ново ниво независимостта на съдебната система.

И не последно място, НДСВ очаква от парламента да прояви здрав разум и да спре лобистките поправки на закони, а вместо това да свали бариерите пред бизнеса в редица закони, за да има работа за хората и да се вдигнат доходите.

Много са въпросите и темите, които предстои да се обсъдят, а те са от първостепенно значение и не бива да се разглеждат лекомислено. Затова се надяваме, че Парламентарният контрол също ще влезе в отредената си роля и функции и ще бъде ефективен коректив на управляващите.

Ще очакваме и да се разнищят скандалите, които вълнуват обществото през последните седмици, като дейността на Авиоотряд 28, детайлите от търга на земи от Държавния поземлен фонд, обществените поръчки в Министерство на земеделието, финансирането в спорта и т.н.

Управляващите дължат много отговори на своите избиратели и много важни, спешни решения, които да подобрят живота на всички българи. Искрено се надяваме да съумеят да ги вземат.