Министърът на околната среда и водите Нено Димов и вицепремиерът Валери Симеонов, председателят на Столичния общински съвет - СОС Елен Герджиков и представители на спортното министерство инспектираха състоянието на Драгалевския лифт и съоръженията на Витоша по покана на "Витоша ски".

Представителите на институциите се качиха на първата отсечка, след което инспектираха и други съоръжения, спрени заради амортизация, провериха как столичани се возят на лифт строен преди повече от половин век. След Драгалевския лифт инспекцията продължи до хижа "Алеко" и неработещият "Романски" лифт, съобщава

Промяна трябва в действащия план за управление на Природен парк "Витоша", където "забранено" трябва да се смени с "разрешено" строителството и подмяната в тези трасета, обясни Димов и допълни, че за тази зима няма да стане.

Промяна на плана, вероятно и на закона, така че съоръженията да бъдат подменени и софиянци да имат възможност да се възползват от красотите на Витоша, добави Симеонов.

Екоорганизации не искат промени в планове и закони, а ремонт на Витоша

Екоорганизации не искат промени в планове и закони, а ремонт на Витоша

След Пирин, те виждат нова кампания за застрояване на най-стария природен парк на Балканите

Димов коментира, че се очаква всеки момент искане за промяна на закона и плана и доклад, който да се внесе в МОСВ от Столична община или Министерство на спорта.

Нужно е неговото министерско одобрение, както и за всички предложения за нови съоръжения, а самите предложения ще преминат през всички оценки, предвидени от екологичното законодателство на България.

Според "Витоша ски", твърденият, че Витоша е занемарена, за да има туристи в Боровец и Банско, са смешни. Фирмата е готова да инвестира между 50 и 70 милиона евро и са готови да започнат процедура веднага, след промените в плана за управление и закона.

Валери Симеонов се заема и със ски спорта на Витоша

Валери Симеонов се заема и със ски спорта на Витоша

Вицепремиерът "уважава Европейския съюз, но мрази да плаща"

Припомняме, вицепремиерът Симеонов обясни, че лично ще вземе участие в работна група по проблема с Витоша. "Трябва да отпаднат всички абсурдни клаузи в законите, вкарани от псевдозелените в България, по-специално - групата около Тома Белев", посочи той.

Всички съоръжения на Витоша са проверени. "Установено е, че в момента сградите имат забележки, които обаче не са тежки. Собствениците знаят за какво става дума", обясниха в средата на септември от Столична община.

Фандъкова да се качи на служебния автомобил и отиде до Княжево. "Нямаме концесионери в парк "Витоша", имаме собственици на лифтове и на влекови съоръжения", коментира тогава Тома Белев.

На 13 септември, ВМРО в СОС призовава Столична община да не участва в унищожаването на Витоша. "Промяната на сега действащия план ще даде възможност да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре ... ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи НПО-та, които блокират и задушават Витоша", заявява тогава председателят на групата "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" в СОС.

В края на август, тт "Витоша ски" обясниха, че искат да се премахне нормативната невъзможност за подмяна на старите съоръжения, защото приетият закон за горите изисквал стъпките на лифтовете и влековете да бъдат изключени от горския фонд, а действащият план за управление в режим забранявал това.

В началото на годината свикаха и специалната временна комисия към СОС за Природен парк "Витоша". Тогава от "Политическа група 5" поискаха лифтовете на Витоша отново да се върнат под шапката на общината.

Също тогава, "Витоша ски" се съгласи с критики на ДСБ и Зелените за туризма във Витоша. Компанията изрази радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имат обща визия за туризма във Витоша. Все пак те обясниха, че липсата на реализация на проекта е заради това, че той е блокиран в съда от зелени неправителствени организации.

Вече над десет години планината ни е отнета и е превърната в заложник на икономически интереси, коментираха в своя позиция през януари ДСБ, "Да, България" и "Зелените".

СДС поискаха в най-кратки срокове да се приеме актуализирания план за управление "Витоша" за периода 2015-2024 г., но при стриктно спазване на законите и регламентите, касаещи планинския туризъм и опазване на природната среда.

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки

Съоръженията на Витоша са проверени и СО няма тежки забележки

Тома Белев препоръчва на Фандъкова да вземе служебен автомобил, да отиде до Княжево и да види