Усещам, че в страната нещо се случва, от разговори с хората, от въпросите, които зададоха, болката, която чувам от тях. Защото назрява, нараства желание за протестен и наказателен вот срещу ГЕРБ.
Това каза в ефира на Нова телевизия лидерът на БСП Сергей Станишев.

Социолозите признават, че двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов най-много печелят допълнително доверие по време на кампанията и в резултат на кампанията, коментира Станишев резултатите от приключващата днес кандидат-президентска кампания.

„Защото хората казват: така повече не може. Трета година имаме правителство, което живее в свой свят, което ни казва: всичко е прекрасно, вие трябва да сте доволни, защо ще протестирате, няма за какво".

Станишев набеляза основните според него проблеми в България - бедността, безработицата и несигурността на хората.

Преди няколко месеца имаше недоволство от ГЕРБ, но нямаше вяра, че нещата могат да се променят. Хората казваха: ами те имат всичко, имат цялата държавна машина, имат огромно медийно преобладание, доминиране, имат парите, имат всичко, всеки могат да смажат, да очернят, да заплашат. Сега просто хората казват: това не се търпи повече. Искат промяна, посочи лидерът на БСП.

По думите му на президентските избори ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ, „който просто ще изпълнява волята на г-н Борисов и никой не се съмнява в това в общи линии", и двойката, издигната от БСП.

Ивайло Калфин и Стефан Данаилов можеха да стоят встрани и да живеят много по-спокоен живот, но се хвърлиха в тази битка, защото не могат да стоят встрани и да гледат безразлично това, което се случва в България, посочи Станишев.

Той обясни, че е чул десетки истории в над стоте общини, в които е бил по време на кампанията. По думите му хората са заплашвани арогантно, нагло и се отказват от листи на БСП, защото се страхуват от уволнение. Лидерът на БСП даде за пример случай от русенска община, където учителка е отишла да му се извини, че се е оттеглила от листата на БСП, защото е била заплашена с уволнение. Той сподели и случай от Монтана, където няколко човека са казали, че ще помагат в кампанията на БСП, но са поискали да не бъдат слагани в листата на партията.
Попитан кой ги върши тези неща, Станишев бе категоричен, че това се прави от „гербери".

Хората за заплашвани, че няма да получат дърва за огрев, ако не гласуват за ГЕРБ.
"Те се отнасят към нас като към стадо", констатира Станишев и припомни репликата на премиера Борисов към протестиращите срещу шистовия газ: „Ако протестирате - ще подпиша на инат".
Министър-председателят е слуга, слуга на хората, а не господар, изтъкна Станишев.

Станишев посочи, че в различни краища на страната хората му споделят от какво се опасяват, както и различни технологии за правене на бюлетини недействителни.
Лидерът на БСП разказа как чрез рязко движение върху една бюлетина с червен лак се появява червена черта. По думите му това се прави "от някои представители на ГЕРБ".

"Ясно е, че и купеният вот ще работи за ГЕРБ", категоричен е Сергей Станишев. Той напомни различните начини за постигане на това - масово черпене в кръчмите в малките населени места за сметка на ГЕРБ; изпращане на екскурзии; заплашване на хора, че ще бъдат отрязани от социални помощи и други.

ГЕРБ се опитват да внушат: „Гледаме ви", но хората не могат да бъдат контролирани, когато влязат в тъмната стаичка, подчерта председателят на БСП.
Има една приказка „Никой не се управлява по-лесно от гладен народ и нахранено животно". ГЕРБ на това разчитат - на страха, на купения вот. Но нещо ще се случи, аз го усещам, увери Станишев.

На въпрос според него кого би подкрепил на евентуален втори тур между Калфин и Плевнелиев лидерът на ДСП Ахемд Доган, Станишев посочи: БСП не е водило преговори с нито една политическа сила. На втори тур ще се решава искаме ли ние българите режим, в който властта ще е в едни ръце. Няма да откажа подкрепа на нито един трудолюбив българин, ром, турчин, посочи лидерът на БСП и допълни, че не би се отказал от подкпрета и на нито една политическа сила. Трябва да има промяна, трябва да върнем достойнството и вярата на хората, че могат да определят бъдещето на своята община и бъдещето на страната.

Запитан как той личнио ще понесе отговорност в случай, че БСП загуби на изборите, лидерът на БСП поясни: Сега има само едно нещо което ме интересува - как да максимализираме подкрепата за Ивайло Калфин и за нашите кадидат-кметове. „Вълнува ме какво ще се случи със страната ни, разберете го", обяви Станишев.

БСП ще покаже, че е в много по-добра кондиция от 2009 г., смята още лидерът на БСП.
Станишев коментира и развихрилия се скандал в началото на кандидат-президентската кампания около Росен Плевнелиев, свързан с изнесените от Цветан Цветанов данни за искан подкуп.
„Плевенлиев е неубедителен. Днес България се нуждае от президент, който е самостоятелен", каза в заключение Сергей Станишев.