Никой друг не може да казва на македонския народ кои сме ние и какъв език говорим съгласно международното и европейското право. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров пред телевизия Канал 5 в петък, 6 ноември 2020 г. вечерта. Думите му бяха цитирани от скопската агенция МИА и българската БТА.

Каракачанов иска писмено уверение от Р С. Македония, че нямат никакви претенции и всичко ще е наред

Каракачанов иска писмено уверение от Р С. Македония, че нямат никакви претенции и всичко ще е наред

В Скопие подцениха ситуацията, че България, както винаги ще отстъпи, но няма, те не споделят добрите ни намерения

По думите на Димитров никое правителство "след седем месеца, седем години или седемстотин години" няма да се съгласи "македонският език и македонската идентичност" да бъдат поставяни на обсъждане.

На страницата на Канал 5 са извадени някои цитати от интервюто - "За историята нека разговарят историците, ние политиците да създаваме приятелство... Ще се борим за еврочленство, ако езикът е препятствие, ще почакаме", каза Димитров.

Според Димитров: "Кръсте Петков Мисирков (български филолог и публицист. Неговото българско самосъзнание, както и националното му самоопределение и възгледи са противоречиво възприемани и тълкувани - б.р.) е писал за македонски език още през 1903 г." и този език е бил един от официалните езици на Югославия и е признат от ООН и ЕС.

"Никоя друга нация, нито съседна или каквато и да било друга страна, нито дори и международна организация не може да казва на македонския народ кои сме ние и на какъв език говорим", каза Димитров.

"Говоря за международно право. Говоря за европейско право", заяви македонският вицепремиер.

Красимир Каракачанов: Без анекс България да не се съгласява за еврочленство на Македония

Красимир Каракачанов: Без анекс България да не се съгласява за еврочленство на Македония

Македония не спазва двустранния договор

По думите на вицепремиера е много важно България "да ни приеме такива каквито сме, защото това ще помогне много за изграждането на приятелски отношения между страните".

Според Димитров езикът и идентичността са най-свещените въпроси за македонския народ. "Нашето право на самоопределяне трябва да бъде разбрано", каза той. "Искаме най-елементарно уважение. Искаме от тях да уважават нашето достойнство, защото имаме обща история", каза Димитров.

"Но искаме да имаме също и общо европейско бъдеще", допълни вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров.

БСП искат Борисов и Захариева да изяснят позицията ни за РС. Македония

БСП искат Борисов и Захариева да изяснят позицията ни за РС. Македония

За БСП българското съгласие не може да бъде изтъргувано или дадено под външен натиск

Припомняме, че съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.

На 2 май 2020 година стана ясно, че Македония едностранно е прекратила разговорите за общата ни история.

След известно прекъсване на 16 октомври 2020 г. Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси е постигнала напредък в изработването на обща позиция по темата за 24 май, писмеността и делото на светите братя Кирил и Методий. Това е единствената от общо 14 бележки, свързани с учебниците по история, по която има прогрес.