Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че за предсрочните избори на 11 юли ще се регистрира голяма лява коалиция.

"Новият широк формат ще доведе до по-висок резултат за левицата, ще отвори диалогът към политики в ляво-център и ще даде възможност за промяна в политиките в България да бъдат центристки и ще отвори врата за центристко управление", обяви на Позитано 20 Корнелия Нинова.

Кой ще е в новата лява коалиция: АБВ, Движение 21 на Татяна Дончева и граждански сдружения, сред които това на Георги Кадиев - "Нормална държава", а "се очакват и други" - по думите на Корнелия Нинова.

Утре се подписва споразумение с АБВ и предстои подписването на такива с "Нормална държава" и с "Движение 21". Проведени са срещи, обсъдени са общите политики, предстоят още разговори. В ЦИК на изборите лявата коалиция ще се регистрира като "БСП за България" на 26 май, към формата обаче ще се сключват споразумения за присъединяване и подкрепа за правене на общи политики. Представители на тези партии ще намерят място в листите, но реденето ще се реши на Националния съвет на БСП.

АБВ призна провал на изборите, България се нуждае от нов ляв алианс

АБВ призна провал на изборите, България се нуждае от нов ляв алианс

Румен Петков е притеснен от качеството на следващия парламент

На въпрос обаче дали Георги Първанов и Румен Петков ще са в листите Корнелия Нинова отговори: няма да бъдат в листите, а дали БСП ще подкрепи Първанов за президент, лидерът отговори така: "Не се поддавайте на всякакви интриги."

"Ще има промени в листите, платформата на БСП остава, на базата на нея и с колегите от новите формации се тръгва към някои промени, ново изпълнително бюро, промени в Предизборния щаб и други промени", уточни Нинова. "Такива преговори не са лесни, усилието е необходимо за България... Отворени сме към граждански платформи, добави тя.

Нинова уточни, че се водят разговори с още лидери на партии - "големи политически формации", но отказа да съобщи на този етап кои са те.

"С Мая Манолова опитахме да разговаряме преди изборите, не беше приета подадената ръка, от "Изправи се, Мутри вън" бяхме определени като статукво, като партия, с която не искат да разговарят. С тях няма да се водят разговори за обединение", категорична бе тя. Нямаме разрив с Мая Манолова, тя си избра своя път, всеки е свободен в България да се определя политически и работата в парламента, при опитите ни да говорим в 45 НС да се направят политики, видя се че нямаме общ път", обясни още Нинова.

БСП не са разговаряли и с Жан Виденов, който обяви ще се яви на изборите под името "Лява алтернатива".

Мая Манолова: Трансферният прозорец за партиите очевидно е отворен

Мая Манолова: Трансферният прозорец за партиите очевидно е отворен

Георги Кадиев призна за преговори в лявото политическо пространство

Корнелия Нинова направи и кратък коментар на скандала с подслушването на политици, изнесен от лидера на ДСБ Атанас Атанасов. "Подслушването на политици трябва да се провери, настояваме да се изнесе истината, абсолютно скандално, демократична държава да се подслушват политици преди избори, абсурдно", каза тя.

Припомняме, БСП и на изминалите избори се яви по традиция в коалиция и за първи път остана трета политическа сила в парламента. Преди няколко месеца от АБВ - партията сформирана от бившия социалист и президент два мандата Георги Първанов - отправиха покана към БСП за разговори за коалиране, но тя не бе приета тогава от Нинова. Поканата бе отправена от настоящия лидер на АБВ Румен Петков, също бивш член на БСП. 

Татяна Дончева, лидер на Движение 21, също е бивш кадър на партията, включително и депутат от БСП в Народното събрание. На предишните избори тя участва в коалиция с движението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" и Отровното трио, което стана дуо в кандидатските листи. Те влязоха като най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън". 

Георги Кадиев, също бивш член на БСП, основа движението си "Нормална държава", напускайки БСП, но съдът отказа регистрация на нова партия под същото име. До този момент "Нормална държава" в политическата си дейност се открои с подкрепата за Десислава Иванчева като независим кандидат за кмет на район "Младост" - подкрепа, която обаче бе оттеглена по-късно

БСП прощава и кани обратно отцепниците?

БСП прощава и кани обратно отцепниците?

ГЕРБ се превърна в „резервна гума” на Реформаторите, отсече Нинова

Обявената коалиция от Корнелия Нинова е втората такава за предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори за 46-то Народно събрание, след като вчера и патриотичните формации обявиха, че сформират блок - ВМРО, НФСБ и "Воля"