Близо 40% от гласоподавателите със сигурност няма да гласуват, а 28% нямат намерение да гласуват.

Това показва проучване на „Барометър инфо" за нагласите на българските избиратели за участие в изборите за Европейски парламент.

Според данните малко над 23% са заявили, че ще гласуват със сигурност и 9% - че по-скоро биха гласували.

Според „Барометър инфо" кампанията в България не дава резултат и ще станем свидетели на вяло участие от страна на българските граждани.

Сравнения показват, че в България за национален парламент гласуват над 50% от избирателите, но изборите за Европейски парламент нямат такава популярност.

Според прогнозите на „Барометър инфо" на 7 юни до урните ще отидат около 32% от избирателите.

Ниската избирателна активност е предимство за партиите с по-малко електорално влияние, но с твърдо ядро избиратели. Такава специфика има електоратът на ДПС.

„Барометър инфо" прогнозира, че може да се стигне до парадокс - ако избирателната активност не надвиши 27%, ДПС да спечели изборите за европейски представители.

По отношение на рейтингите на партиите „Барометър инфо" установява, че ГЕРБ запазва първото място с подкрепа 26,07 % от тези, които ще гласуват.
Следва „Коалиция за България" със 17,54% като бележи лек спад от половин процент спрямо края на месец май.

Трета политическа сила на изборите според проучването е ДПС с близо 15%, но резултатът на тази партия е възможно да бъде доста над посочения, тъй като не могат да бъдат отчетени гласовете на изборните туристи, коментират социолози.

Следваща по вот на избирателите се нарежда „Синята коалиция", която би взела 9,24% от гласуващите.

За „Атака" биха гласували 8,53%, което говори, че електоратът й е свит до твърдото си ядро.

Напред" бележи леко покачване на електоралното си влияние до 6,16% и ако запази резултата ще получи 1 място в европейския парламент.

РЗС на Янев бележи също лек ръст, но подкрепата от 5,45%, които събира към момента, не са достатъчни за реализирането на мандат в Европейския парламент.

Лидер", макар и със закъснение, на налагане на името си в предизборната надпревара бележи значителен ръст и в момента според „Барометър инфо" събира 4,5% от предпочитанията на избирателите.

Като обратен пример „Барометър инфо" посочи НДСВ, за която 2,84% от гласуващите са изразили предпочитания в проучването.

При запазване на електоралните намерения за гласуване и избирателна активност от 32,12%, ГЕРБ би получил 5 мандата в Европейския парламент, Коалиция за България - 4, ДПС - 3, Синята коалиция - 2, Атака - 2, Напред - 1, прогнозира още „Барометър инфо".