„Някой сериозно предупреждава Доган, че е време да си отиде". С тези думи бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай коментира нападението над лидера на партията.

В интервю за Нова Телевизия той беше категоричен, че станалото по време на Осмата национална конференция на движението не е инсценировка.

Според Октай атаката срещу Доган е продължение на случая с Ахмед Емин. Припомняме, началникът на политическия кабинет на Ахмед Доган се самоуби на 17 октомври 2008 г. в сараите на Доган, в Бояна. Октай не конкретизира кой може да предупреждава лидера на ДПС, но определи станалото като удар срещу партията, срещу държавата, срещу управляващите.

Бившият председател на ДПС сподели и съвета, който е дал на лидера на движението през 2001 г., преди да напусне партията.
„При нас в България, особено във феодално общество, когато човек остарее има две възможности - децата или ще му целуват ръка или ще го замерват с камъни. Не ти пожелавам второто", е казал Октай на лидера на ДПС.

„Нито Европа, нито Америка знаеха кой е Доган, сега вече знаят. Това създава много тежък образ на цялата държава", изтъкна той. „Това е шок за цяла България - страна-член на ЕС и НАТО, такъв акт в съвременна България трябва да ни разтревожи всички", посочи Октай.

Той изрази учудване и от слабите мерки за сигурност в залата, където се е провеждала конференцията на ДПС, изтъквайки, че там не е имало скенери.

Oктай не пропусна да отправи и тежки критики към лидера на ДПС, заявявайки, че моделът, който се налага лично от него, насажда омраза и агресия.

Като пример за порочна практика бившата дясна ръка на лидера на ДПС изтъкна избираните лично от Доган областни ръководители, много от които са криминални лица. „Налагането на определени криминални личности като например в Силистра, Търговище, Благоевград изтласка голяма част от младежите от тези райони да ги напуснат и да се разселят", отбеляза Октай.

Според него вина за това имат и всички останали политически партии, които по никакъв начин не са подали ръка на младите образовани турци и не са опитали да влязат в районните със смесено население. „Ако избирателите на ДПС не бяха контролирани по този модел, те нямаше да бъдат толкова капсулирани", заяви бившият зам.-председател на движението.

„С провокациите, които хвърляше Доган, с непремерените си изказвания, той доведе до изключителна капсулация и тревожност в тази общност", продължи Октай, допълвайки, че има риск след атаката в събота в регионите със смесено население да има прояви на напрежение

Сред другите „особености на модела Доган" той открои факта, че на места и мъртвите гласуват за лидера на ДПС, давайки за пример село, в което гласа си за Доган „са дали" хора, които отдавна са го напуснали страната или са починали. Критикувайки още политиката на Доган, той посочи, че никъде в Европа хората не гласуват под строй за един лидер, както става с избирателите на ДПС.

Осман Октай даде ясно да се разбере, че Движението за права и свободи все още няма алтернатива. Той определи партията "Свобода и достойнство", създадена от Корман Исмаилов и Касим Дал, за „измислена и бутафорна".
Октай разказа още, че самият той се е опитал да създаде партия-алтернатива на ДПС през 2003 година, но изтъкна, че тогава всички политически сили са се опитвали да му попречат, учредителите на формацията са били преследвани, а прокуратурата няколко пъти е спирала регистрацията й.

Октай не вярва и че Ахмед Доган действително се е оттеглил от партията. По думите му новият председател на ДПС Лютви Местан е поставено лице, което по никакъв начин няма да промени политиката на движението.