Нямаме отворени въпроси по проекта на програма на триото за председателството преди Съвета по общи въпроси в Люксембург. Това посочи ресорният министър за Председателството на България на ЕС Лиляна Павлова пред депутатите от комисията по европейски въпроси и контрол на еврофондовете.

Вигенин вижда обединение около председателството ни на ЕС

Вигенин вижда обединение около председателството ни на ЕС

Програмата по председателството ще е обсъжда и в парламента

Предстои Съветът по общи въпроси да утвърди така предложения проект на програма на триото Естония - България - Австрия. По петте приоритета, които са предложени, има подтеми. На първо място в проекта е съюзът на работни места, растеж и конкурентоспособност, там подтема и топ приоритет за нас е единният цифров пазар.
Павлова посочи, че на 20-и юни предстои изслушването на Мария Габриел - българската номинация за еврокомисар.

Втора приоритетна тема е свързана със социалната политика и Европейския стълб за социални права. Тук важна подтема за нас е обявяването на 2018 г. като Европейската година на културното наследство, което е възможност България да покаже богатото културно наследство, а освен това 2019 г. е годината, в която Пловдив ще е културната столица на Европа.

Няма ресурс у нас за европейски социален стълб, установи "Подкрепа"

Няма ресурс у нас за европейски социален стълб, установи "Подкрепа"

Синдикатът иска приемане на единна МРЗ за всички държави членки на ЕС

Третата приоритетна тема е енергиен съюз и политиката в областта на климата.

Четвърти приоритет условно е наречен - съюз за свобода, сигурност и правосъдие - тук приоритетни са подтемите свързани с миграцията, превенцията от радикализация.

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Създават Европейски фонд за отбрана срещу 5,5 млрд. евро годишно

Финансират съвместни изследвания за отбранителни технологии и продукти

Последната тема от така предложения проект на програма е ЕС като мощен фактор на световната сцена, насочен за стабилизиране на съседните на ЕС региони.

След като бъде приета проектопрограмата предстои на 23 юни тримата министър-председатели да подпишат официално тези приоритети.

Предстои разработването на Национална програма за Българско председателство, в която всяко министерство и всяка отговорна институция да направи предложения за конкретните теми, които да имат специален фокус на внимание през българското председателство.

Министър Павлова заяви, че предстои закупуване на софтуерна система за акредитация. Одобрено било и извършването на допълнителни монтажни дейности в НДК. Предстои обявяване на обществените поръчки за осигуряването на HD техника на броудкастъра - БНТ. "Тъй като БНТ не разполага с необходимите HD устойства, ще получат допълнителни финансови средства", заяви министър Павлова.

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Павлова притеснена заради ремонта на НДК

Най-късно до края на октомври трябва да приключи

Кристиан Вигенин, председател на комисията коментира, че председателството е възможност, страната ни да постави с по-голяма яснота въпроси, които измъчват нашето членство в ЕС. По думите му единият от тях е членството ни в Шенген, другият е отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка.

Министър Павлова коментира още въпроса с осигуряването на експерти от ресорните министерства, които ще извършват същинската работа по подготовката на българските досиета, докато страната ни председателства Съвета на ЕС. Така 1200 души от ресорните министерства вече са определени и обучени.

При успешно председателство влизаме в чакалнята на еврозоната, обясни Павлова

При успешно председателство влизаме в чакалнята на еврозоната, обясни Павлова

До октомври ремонтът на НДК трябва да е завършен

Министър Павлова заяви, че е установен траен и добър контакт с представителите на Генералният секретариат на Съвета. Павлова добави, че безспорно има критични моменти, свързани с провеждането на обществени поръчки за обезпечаване на дейностите по гарантиране на сигурността, транспорта, оборудването на пресцентър. "Критичният момент е успешно провеждане на обществените поръчки", добави Павлова.

Павлова изтъкна, че има необходимост да се разработи нова културна програма с фокус на младите хора. Тя също така увери депутатите, че исканото удължаване на договора за ремонта на НДК е до края на октомври, което дава възможност ноември и декември всичко да бъде проверено.
Друг важен момент, който ресорният министър открои, е наемането на доброволци, които да обслужват така наречените Инфо - точки на различни места - летища, хотели. "Координацията на толкова млади хора също не е лесна задача, това също е едно предизвикателство", посочи Павлова. За доброволци ще бъдат ангажирани предимно студенти и младежи.

Младежи доброволци помагат за председателството ни

Младежи доброволци помагат за председателството ни

Предизвикателствата са по-големи от всякога

Друго, което предстои, е финализиране на споразумение за партньорство с национално представените организации за предоставяне на продукти по време на председателството. Съдействието от бизнеса е възможност за негова реклама и участие. "Това е реклама за България, както и потенциал за българската икономика", посочи Павлова.

Относно така наречените три "K" -та или "C"-та на латиница - кохезия, конкурентоспособност, култура, министър Павлова уточни, че това са по-скоро послания, с които да обобщим нашите приоритети.

Предстои избор и на слоган за председателството. Обсъжданият вариант е "Европа за всеки". "Отворени сме за предложения", заяви още ресорният министър.