За пореден път Пламен Орешарски отхвърли твърденията, че е кандидат на ДПС. Пред БиТиВи той посочи, че в негова подкрепа са събрани 5004 подписа от цялата страна. Сам взел решението си да се кандидатира. Събрал група хора, които го подкрепили, но не са го издигнали.

Орешарски заяви, че Борисов обича да говори неверни неща. Той го призова веднъж за винаги да седнат, да вземат статистиките, справките от сайта на Министерство на финансите и да говорят с цифри. Така Пламен Орешарски отговори на коментарите на Борисов, че в периода 2013 г. – 2014 г. са правени харчове, които после трябвало да плащат от ГЕРБ.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов посвети вчерашния си брифинг до голяма степен на Пламен Орешарски. Той подчерта, че Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек. Според Борисов управлението на Орешарски е нанесло щети на държавата. Той изтъкна фалита на банки, огромния дефицит и по думите му - след това ГЕРБ се наложило да попълват дупки. По думите на Борисов Пламен Орешарски говорел само срещу ГЕРБ. Кандидатурата на Орешарски е пряко срещу нас, убеден е Борисов. Според него Орешарски е мюрето, на който е бил премиер - на БСП, ДПС и с подкрепата тогава и на Атака.

В отговор на обвиненията Орешарски отбеляза, че много хора го срещат по улиците и го поздравяват за взетите решения. На потенциалните му гласоподаватели се харесвало обръщането на тренда и постигнатият 2-процентов растеж, мобилният фискален контрол и по-високите приходи, контролът върху югоизточната граница.

 „Аз винаги съм избягвал да говоря с него на футболни теми, той е действащ футболист”, иронично отбеляза Орешарски. Той допълни, че Борисов си служи с нападки, които не винаги били напълно разбираеми.

На въпрос какви биха били приоритетите му, ако бъде избран за държавен глава, Пламен Орешарски заяви, че сега може би за пръв път има възможност да бъде независим от партиите. Той допълни, че има много неща, които не е успял да свърши в миналото или не са му позволили.

Орешарски смята, че през 90-те години сме изпуснали периода, в който е трябвало да работим за помирение на нацията. По думите му винаги е имало вътрешно разделение и политическите сили винаги са работели на тази струна и по този начин да набират симпатизанти.

Пламен Орешарски е убеден, че не е нормално да няма институция в държавата, която да събира различията, когато трябва да се защити националният интерес. По думите му такава функция имал президентът, но никога досега не е изпълнявал истински.

Той се обяви за смекчаване на тона спрямо Русия. Той коментира, че в последните години се очертава ожесточаващ сблъсък на цивилизациите и България е в разломната зона. Орешарски е на мнение, че трябва да имаме изключително фина и балансирана външна политика. Според него президентът Плевнелиев имал доста едностранчива политика. Пламен Орешарски смята също, че Бойко Борисов е имал влияние над държавния глава и е можел да коригира позициите му по отношение на Русия.