Отдавна излязоха Държавна сигурност и МВР от университетите. Това обяви в сутрешния блок на БНТ Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който коментира редица теми.

За студентските протести главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че те не са проблем на МВР, докато няма престъпление и че когато има конкретен случай се намесва МВР и се сезира прокуратурата.

Полицията действа когато има конкретен сигнал за конкретен престъпление. Във връзка с подадения сигнал в неделя вечерта беше установено, че не е констатирано нарушение на обществения ред в СУ. Припомняме, в неделя вечерта „окупаторите" в СУ се обадиха на полицията, след като обявиха, че провокатори се опитват да влязат в ректората.

Лазаров е на мнение, че в крайна сметка трябва да се разберат академичния състав и студентите.

Според него протестът не е по-голям от преди.

В МВР създаваме сектор, който ще действа срещу трафика на хора, коментира Лазаров друга тема.

По думите му в тези сектор ще работи националната полиция и това е провокирано от случая с Мария. Тенденцията е значителна, факт е, че има такова звено и в ДАНС, поясни той. Относно случая с Мария, Лазаров каза, че по случая се занимава прокуратурата в Казанлък и че в съдебното производство е отбелязано, че майката Сашка Русева е дала съгласие за продажба без да уточнява главният секретар каква е цифрата.

Лазаров разясни, че случаят е бил разкрит за 3 дни и е бил предаден на прокуратурата. Каквото са поискали от нас гръцките колеги, ние сме го свършили, каза главният секретар.

Лазаров коментира и случая с Гълъбин Боевски, който изненадващо за всички български институции се прибра в България предсрочно.

Аз самият бях изненадан, изненадах се от самото завръщане, обяви Лазаров, допълвайки, че компетентните органи извършват проверка и истината ще излезе наяве. Според него определени служби са знаели, че Боевски е получил паспорт.

По отношение на това, че ведомствата не са били запознати със случая, Лазаров подчерта, че има лоша координация между министерствата и поради тази причина трябва да се изготвят ясни регламентирани правила за координация, поемане на отговорности, контрол и изпълнение.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Пауло с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

Лазаров не пропусна и въпроса за бежанците.

МВР пое доста голяма част от ударите за бежанците, каза той и подчерта, че ведомството отговаря за защитата на държавната граница и за контрола на домовете под крилото на Агенцията за бежанците.

МВР се грижи за обществения ред, засилена е полицейската дейност в домовете, следим за ксенофобски прояви, полицейското присъствие е увеличено в районите, където има бежанци, изтъкна той.

12 лица сред бежанците са установени като рискови, става дума за чужди граждани, поясни той.

По думите на Лазаров при необходимост се свалят биометрични данни и се сравняват със системата на Интерпол, за да се установи бежанецът дали е свързан с международни терористични организации. ДАНС и НРС провеждат съответните действия.

Главният секретар на МВР коментира и бюджета за ведомството. Той очаква повишение на заплатите в сектора, въпреки че в бюджетната рамка са предвидени по-малко средства. Посоките на реформите са две: едната е свързана с оптимизиране на резултатите от работата, а другата съкращаване на част от администрацията в различните сектори. За сметка на съкращенията в администрацията ще бъдат увеличени заплатите в останалите сектори, заключи той.