Днешният доклад не е край на какъвто и да било процес, а началото на истинското присъединяване на страната ни към голямото европейско семейство.

Това каза в Сочи, Русия, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, в коментар на оповестения днес мониторингов доклад на Европейската комисия за напредъка на България.

Присъединяването не е формален акт, а предизвикателство пред цялото ни общество, отбеляза Овчаров.
Той посочи, че за него България ще бъде реален член на Европейския съюз тогава, когато всички българи живеят като европейци.

Министърът посочи, че през последната година правителството е положило неимоверни усилия за потвърждаване на датата на присъединяването ни към ЕС на 1 януари 2007 г. без предпазни клаузи. Радвам се, че резултатите са налице, каза Румен Овчаров.

Той подчерта, че в чисто политически план най- сериозната задача вече е да се създадат условия, при които "тези прословути европейски фондове" да стигнат не само за инфраструктурни и стратегически обекти, а да променят живота и в най- малките общини.

Що се отнася до препоръките в доклада, считам, че са абсолютно обективни, но смятам, че ЕК и дори целия Европейски парламент не е по-заинтересуван от нас българските граждани, да живеем в държава с прозрачно и бързо правосъдие и с правила, които важат еднакво за всички, каза министърът.

Той изрази благодарност към всички служители на Министерството на икономиката и енергетиката, които са работили с разум и сърце за изпълнението на ангажиментите по шестте преговорни глави, за които МИЕ е отговаряло. Смятам, че се справиха блестящо, каза още Овчаров.