Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила. Това е прочитът на политолога Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" на отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ.

Пред БНР той заяви, че ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила, в която обаче според него е малко спорно получава ли коалицията някаква печалба от това да се събере с "Възраждане", ИТН и БСП.

По негови думи свалянето на Желязков е "огледален образ на онова, което беше направено с Никола Минчев" и което "постигна обратен ефект - стегна, мобилизира привържениците на ПП, вместо да ги изпрати по пързалката надолу".

"Ако на изборите през юни ПП-ДБ са трети или четвърти, както подсказват социологически данни, това е съвсем нова политическа ситуация. Тогава е възможно ГЕРБ, ДПС и различни други формации да помислят за по-спокойно договаряне помежду си", отбеляза Симеонов, но допълни, че това би било грешка.

Бойко Борисов гледа към Ваня Григорова

Бойко Борисов гледа към Ваня Григорова

Само ГЕРБ и ДПС няма да управляват, трябва трети

Според него за ПП-ДБ ще бъде "сладка роля" да останат известно време в опозиция.

"В България има три големи групи гласоподаватели. Едната е на ПП-ДБ, която понякога греши във високомерието си и надценява способностите си. Другата е тази на ГЕРБ и ДПС, която най-вероятно се опиянява от настоящия момент, в който натриват почти всеки ден носа на ПП-ДБ. Има и една трета група, която си търси стопанин. Част от нея гласува за "Възраждане", част от нея вероятно ще гласува за Григорова, а част от нея може би утре ще гласува за нещо на Румен Радев", анализира политологът.

Начинанието на Ваня Григорова можело да се тълкува и като "предварителен вариант" на президентския проект, "което с този попътен вятър да тръгне напред, по-скоро да отъпче пътека".

"ПП успяха по някакъв странен начин, заради специфичния си стил, който дразни много хора, понякога на чисто антропологическо ниво, успяха по неподозирано бърз начин да настроят всички срещу себе си. Понякога даже партньорите им от ДБ трудно ги понасят", отбеляза Симеонов.

Борисов открехна вратата към аритметична коалиция

Борисов открехна вратата към аритметична коалиция

Едновременно намеква за възможно съвместно управление с ПП-ДБ, но и изключва това

По негови думи в момента всеки рита ПП и това прекаляване може да доведе до обратен ефект.

"Както и да изглеждат изпрани ГЕРБ и ДПС, това са четири години непрестанни политически опити моделът, свързан с тях, да остане малко по-назад. Много голяма национална фрустрация е четири години да има много сериозни опити за промяна и тя да не се случва", изтъкна Симеонов. Той определи като "грамаден преход" официалното излизане на ДПС напред.

"Отново сме в още от същото. Все си говорим дали ДПС може да излезе напред официално. Това винаги е бил въпросът. И това е идеално удобна позиция за Борисов, защото има и двете врати отворени, балансира - той винаги е имал едно балканско крило и едно либерално, прозападно крило и когато няма тези два крака, му е било неудобно. Най-тежките моменти са били когато остане само на балканския си крак. Сега всички се борят за любовта му. Какво по-добро за Борисов! Със сигурност Борисов излиза на плюс от всичко", обобщи настоящата политическа ситуация Симеонов.

Лена Бориславова: Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски

Лена Бориславова: Шефът на ГЕРБ е Делян Пеевски

Росен Желязков действаше като пленник на Борисов и Пеевски