Президентът Първанов реагира много остро на ситуацията с мажоритарните кандидатури за вота на 5 юли.

Идеята за мажоритарния избор не е моя, тя съществува от времето на демокрацията, затова аз отклонявам всякакви спекулации, заяви президентът Първанов, цитиран от БТА.

По думите му с всеки изминат ден той се разочарова повече от начина, по който се реализира тази идея.

Не само за това, че законът ограничи броя на мажоритарните кандидати до 31.

Имам усещането, посочи Първанов, че партиите не разбраха дълбокия смисъл на идеята и вместо да отворят ветрилото, да поканят утвърдени хора с обществено лидерство, с доказан управленски опит, те заложиха на партийни кандидатури.

Ще има бързо свикване на парламента - сега в по-голяма степен ще действам бързо.
                               Още...

Деветдесет на сто от кандидатите са хора от партиите, подчертава държавният глава - решават си вътрешнопартийни проблеми с мажоритарните кандидати, което е неглижиране на самата идея за личностния избор и това може да окаже неблагоприятно влияние върху окончателните резултати на тези избори.

Това означава, коментира Първанов, че и партиите, и обществото не са узрели, защото аз очаквах да има повече инициативни комитети, да има хора, които да бъдат спонтанно издигнати, не само на централно, но и на местно ниво.

Без съмнение партиите не просто не са узрели, те не искат да има мажоритарност, а искат да си командват макар и малките парламентарни групи, каквито ще има очевидно в следващия парламент, заяви още президентът.

Президентът Първанов отправи апел към гражданите по повод кандидатирането за изборите на хора привлечени под отговорност от съдебните власти

Партиите не разбраха дълбокия смисъл на идеята и вместо да отворят ветрилото, да поканят утвърдени хора с обществено лидерство, с доказан управленски опит, те заложиха на партийни кандидатури.

Да осъзнаят, че това е един Рубикон - ако ние сега допуснем хора, които имат своите тежки грехове, които не просто ще очернят образа на България с присъствието си в парламента, но и ще накърнят представата ни за демокрация.

Затова всеки избирател трябва да гласува по съвест, каза държавния глава, който посети Перперикон край Кърджали.

По думите му кандидатирането на такива хора е една сериозна провокация към утвърдените демократични принципи, провокация към държавата и обществото.

Ние трябва да имаме буфери, които да не позволяват в бъдеще управляващите, или който има влияние, да използват съдебната власт, да използват конюнктурата за атака срещу политическия опонент, смята държавният глава.

Първанов предлага две решения - съответният член на закона трябва да бъде коригиран, защото сега нещата са по-различни отколкото през 2001 година, когато е приет този член.
При наличието на две възможни решения на съда, аз мисля, че има достатъчно гаранция да не се допусне подобна политическа репресия, подчертава президентът.

От друга страна, за да се избегнат подобни манипулации, мисля, че бъдещият законодател трябва да промени нещата така, че да сложи бариера срещу амбициите на подобен род хора, заподозрени в тежки престъпления, категоричен е Георги Първанов.

Той смята, че дори да имаме по-голяма изборна активност, дори да имаме корекции в резултатите на основните партии, не се очакват радикални промени в съотношението на силите и че при такова статукво ще бъде много трудно да се направи работещо правителство, а то ни е изключително необходимо в условията на икономическата криза.

Тя, плюс политическа нестабилност, означава да се върнем в самото начало на прехода, предупреди президентът.