С цветя и подаръци жителите на столичния квартал „Красна поляна" посрещнаха президента Георги Първанов и съпругата му Зорка, които дойдоха да гласуват в 28 СОУ „Алеко Константинов".

Очакванията ми са за едно по-добро бъдеще, заяви държавният глава, след като упражни правото си на глас. Това, което обаче днес е най-важно, моята тревога, моята безпокойство и моят призив към българите, е да направим така че наистина с чест да излезем от тези избори, заяви президентът. Той призова за честни избори, за да няма съмнения за манипулации. Първанов настоя да се сведат до миниум опитите за търговия с гласове.

Именно и затова той отправи призив към всички български граждани, а именно, че всеки трябва да разбере, че ако днес допусне да бъде купен, то утре няма за какво да се сърди на управляващите и на политиците.

На 22-та година от прехода просто нямаме право да допуснем опорочаването на изборите, изтъкна той. Хаосът е най-малкото, което ни се случва, продължи държавният глава и добави, че се надява този път организацията на вота да е по-добра.

Според него в България трябва да има избори без нарушения и без купуване на гласове. Аз не мога да си представя, че като член на Европейския съюз вече повече от пет години, след толкова години преход, след като си мислехме, че вече сме прескочили всички прагове на демокрацията, да допускаме масовизиране на едно такова явление. Това е недопустимо, коментира Първанов.