Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов заяви, че за последното денонощие 89 лица са пресекли границата. От тях 40 са бежанци, 20 които са деца.

Пазим си добре границата, заяви зам.-министърът.
Той обясни, че има един участък около Елхово, в който няма никаква видимост.
По този повод се обсъжда там да се сложат технически заграждания, което ще доведе до отлив на имигрантите и ще ги пренасочи до места, където има по-голяма видимост.
Зам.-министърът на вътрешните работи заяви, че нелегално преминаващите си хвърлят документи, за да получат след това статут.
Васил Маринов разказа за случаи, в които групи нелегални имигранти, спрени на турската граница стоят с часове там, а бащи хвърляли децата си в ръцете на българските граничари.

По думите на Маринов 66% от местата за настаняване на бежанците са в София.

Той коментира и колко струва издръжката на един бежанец. По думите му появилата се цифра от 1084 лв. е в резултат на прогнозни анализи.
Никой не ги е получил тези пари, защото ги нямаме, заяви зам.-министърът.

104 лица до момента са били хоспитализирани, като за тези лица са платени около 100 000 лв.

По думите на Маринов абсолютно всички настанени хора имат пръстови отпечатъци, като не всички които подават молба за получава на закрила, получават такива.

С нарастването на вълната от бежанци се оказаха крайно недостатъчно хората, които работят по предоставянето на статут, заяви още зам.-министърът.
Цифрата от 11 200 бежанци, които ще влязат в страната до края на година трябва да се ревизира, заяви той, защото този месец в страна се очакват да влязат 3000 бежанци.
Проблемът ескалира, посочи зам.-министърът на вътрешните работи.