Всички сме натъжени от резултата от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, но всички останали държави членки оставаме едно семейство. Това семейство ще остане сплотено и ще разреши заедно кризата.
Това е коментирал президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския телевизионен канал France 24.

В процеса на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС сме решени да защитаваме правата на българите на Острова, както и на всички европейци, които се възползват от правото на свободно движение в Обединена Европа, уверил държавният глава.

„Раздялата между Великобритания и ЕС трябва да бъде легитимна и хуманна, а с Лондон трябва да останем близки приятели и партньори", коментира Плевнелиев и подчерта, че британските граждани, които живеят в България, безусловно щели да продължат да се радват на гостоприемството на нашата страна.

Росен Плевнелиев предупреди, че референдумът във Великобритания и неговият изход са сигнал за европейците да не се поддават на влиянието на популистите и националистите, а да се придържат към европейските ценности. Само по този начин било възможно да се преодолеят многобройните предизвикателства днес.

„Единственият начин да се разрешават кризите е чрез ценности. Никъде по света популизмът не се е доказал способен да разреши проблемите на обществата, били те икономически или на сигурността“, посочи Плевнелиев.

Държавният глава призова неяснотата в отношенията между Великобритания и ЕС да бъде прекратена възможно най-скоро, за да не се подлагат на риск стабилността и просперитетът в Обединена Европа.

„Несигурността е наш огромен враг. Тя би могла да доведе до загуба на доверие от страна на гражданите, на инвеститорите, на бизнеса“, настоя Плевнелиев.

Президентът посочи, че отговорност на британските политици е да вземат решение да пристъпят към преговори с Брюксел, да запазят прозрачността в отношенията си с европейските партньори и да не позволяват да бъдат водени от късогледи политически интереси.

"По време на преговорите ЕС-Великобритания ще стане ясно какви ще са последиците от национализма и популизма, които доведоха до този резултат от референдума. Не смятам, че напускането на Обединена Европа ще спести на Великобритания разходи или ще ѝ донесе повече ефективност и устойчивост“, коментира още Плевнелиев и прогнозира, че преговорите ще продължат с години.

Президентът отново подчерта, че България остава проевропейска страна с твърда принадлежност към европейското семейство. „В България не приемаме сценарий за излизане от ЕС, нямаме и политически лидери, които да призовават към подобни действия“, каза Росен Плевнелиев.

Пряката демокрация може много да помогне на обществата, но може и да доведе до проблеми, ако се превърне в инструмент в ръцете на популистите. Ситуацията във Великобритания ясно показа това. Видяхме как много от аргументите, които разпалваха антиевропейската реторика на Острова, се оказаха грешни“, заяви държавният глава.

Росен Плевнелиев напомни, че целта на Европейския съюз е преди всичко да гарантира мира на континента и предупреди, че разединението е най-сериозната опасност за европейците.

„Нека не позволяваме да се роди най-тежката криза - кризата на морала – тя ще ни раздели. Имаме нужда от единство. Единственото решение на всички кризи, които срещаме, е общоевропейското решение“, категоричен беше президентът. 

Държавният глава посочи още, че само с общ европейски подход Европа може да се справи с миграционната криза. „Трябва заедно да направим границите си по-сигурни. Трябва да прилагаме процедурите за реадмисия с трети страни, да бъдем проактивни“, апелира Росен Плевнелиев.

Росен Плевнелиев отново призова европейските лидери да покажат характер, да останат единни в позицията си по кризата в Украйна и заедно да работят за ограничаването на външните заплахи, които биха могли да дестабилизират континента.