Нестандартна и трудна ситуация. Но мисля, че господин Радев е доказал, че може да се справя в такива ситуации. В това е уверен проф. Александър Маринов, председател на Съвета за стратегическо развитие при президента в коментар за политическото развитие от последните дни.

Пред Нова телевизия Маринов заяви, че в момента се вижда една хронична неспособност на парламентарно излъчените политици да управляват, вижда се хаотичност и ирационалност. Но този проблем е от години, просто феноменът се засилва.

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

Депутатите гласуваха, че мандатът за съставяне на кабинет на ИТН е неуспешен

ГЕРБ/СДС позволиха с гласовете им "против" да бъде приключен първият мандат

По думите му отношенията между партиите на протеста не допринасят за възстановяване на доверието в институциите

Дали обществото ще прецени, че трябва да се търси кардинално нов път, ще стане ясно, след като се види дали могат да бъдат оползотворени последните оставащи възможности в рамките на Конституцията", каза още Маринов. По-вероятно е да се проведат нови избори и парламентът да не успее да излъчи правителство.

Като "богато въображение" определи появилите се в публичното пространство тези, че Румен Радев готви своя политическа формация - "към момента такива тези нямат никакво фактическо основание."

На въпрос за обявената от "Има такъв народ" подкрепа за втори мандат на Румен Радев, Александър Маринов заяви, че макар и обявяването й да идва малко рано, не е учуден, тъй като от много време ИТН имат политически симпатии към президента. Това обаче не означава, че в политически план има някакво договаряне. Президентът има собствена визия за бъдещето на страната, подчерта Маринов.

По темата за нужната актуализация на бюджета, за която настояха както държавният глава, така и служебният премиер Стефан Янев, Маринов заяви, че има кой да гаси пожари в държавата, но въпросът е дали ще има вода за тяхното гасене. Именно затова трябва да се направи актуализация на бюджета.

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Пари има, но Асен Василев чака разрешението на депутатите, за да ги харчи

Бюджетът трябва да се актуализира

"Връщането на ГЕРБ е абсолютно невъзможно. Това е изпята песен, хората вече не желаят държавата да бъде управлявана по този начин, убеден е Маринов.