Четиримата кандидати за управител на БНБ публично ще представят концепциите си и никакви политически пазарлъци няма да има. Това увери в интервю за БНТ шефката на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. Тя призова бъдещият управител на Централната банка да бъде избран с широка политическа подкрепа.

Стоянова е категорична, че на 10 юли ще бъде избран нов управител на БНБ, както е по закон - 3 месеца преди да изтече мандатът на сегашния гуверньор Иван Искров.

Припомняме, в началото на месеца Менда Стоянова обяви, че Искров е обещал да подаде оставка на 19 юни. „Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", закани се тогава Менда Стоянова.

След фалита на КТБ той нееднократно бе призоваван да подаде оставката си, предимно от членове на управляващото мнозинство. На множеството отправени искания към него да подаде оставка Искров отговори, че ще го направи, ако управляващите имат готов вариант за негов наследник.

Кандидатите за поста са четирима - номинираният от ГЕРБ Димитър Радев, кандидатът на реформаторите - Бисер Манолов, на АБВ - Виктор Йоцов и на патриотите - Григорий Вазов.

Стоянова анонсира, че кандидатите ще бъдат изслушани в комисията следващата седмица. Тя ще бъде отворена и ще се предава онлайн. По този начин всеки ще може да се запознае с отговорите и начина, по който се представят. Това е необходимо, тъй като всеки от кандидатите има визия за това как смята, че трябва да работи и какви са първите му стъпки.

Менда Стоянова изрази надежда най-достойният кандидат да получи максимален брой гласове от почти целия спектър от партии. Тя подчерта, че призивът й е и към партиите от опозицията, не само към управляващите.