Очернянето на Ирина Бокова – българската кандидатура за шеф на ООН, е организирано отвън, от португалска организация, която имаше интереси да се издигне Кристалина Георгиева.

Такава конспиративна теория изнесе в студиото на Нова телевизия политологът Андрей Райчев. По думите му българските клакьори, подобно на Евгени Михайлов, всъщност участват повече несъзнателно в тази организирана атака срещу Ирина Бокова.

На практика те нямат, според Райчев, никакви аргументи срещу самата Бокова, а изтъкват само и единствено комунистическото минало на баща й. „За всичките 27 години, когато тя е депутат, дипломат и политическа личност на най-високо ниво няма нито дума”, заяви Андрей Райчев по повод на писмото на Евгени Михайлов, изпратено до правителствата на над 50 страни, членки на ООН.

Смехотворно е, по думите на Райчев, че Михайлов изтъква не само ДС-миналото на Ирина Бокова, но и намесва чак КГБ.

Кой ще прочете анонимно писмо, зададе реторичен въпрос политологът. Според него обаче българите, които участват в кампанията срещу Ирина Бокова трябва да си зададат един въпрос – какво причиняват на България.
И след 1000 години няма да имаме такъв шанс. Това е велико съвпадение и шанс”, предупреди Андрей Райчев.

С пряко включване в ефир самият Евгени Михайлов изложи основните цели и тези на писмото си, изпратено до 56 правителства. Той припомни, че кандидатурата на Ирина Бокова е издигната през лятото на 2014 година от правителството на Орешарски без никакъв дебат и без никакъв консенсус по въпроса в обществото, а преди няколко месеца АБВ с натиск и изнудване застави правителството да я направи официалната българската кандидатура.

27 след началото на прехода редно ли е България да е представлявана на толкова високо ниво от хора, така тясно свързани с комунистическия режим. Освен това 50% от екипа на Бокова са лица от бившите служби, изтъкна Михайлов.

Мен ме е срам, че след 27 години единствените хора, които могат да представляват България са част от ДС и комунистическото й минало”, посочи Евгени Михайлов.

Като пример са настоящ недостатък във фигурата на Ирина Бокова Михайлов изтъкна присъствието на президента на ЮНЕСКО на 9 май миналата година на парада на Червения площад.
„Светът бойкотира Русия и политиката на Путин, но Бокова застана гордо на Червения площад и демонстрира съпричастност с политиката на окупация на Крим”, припомни Евгени Михайлов.