Повторно преброяване се налага в няколко секции в Пазарджик заради груби грешки в изборните книжа, съобщи говорителят на РИК Георги Добрев пред БНР. Допуснати са грешки в пазарджишки села и контролите по никакъв начин не могат да се засекат.

"При тази допусната грешка СИК не може да я отстрани тук и затова се наложи обратно да викаме избирателните комисии в състав, доколкото е възможно да бъдат попълнени. Всичко наново се отваря - отваря се чувалът, броят се бюлетините, даже едната (секция - б.р.) в момента се преброява още", заяви Добрев.

Обяснението на секционните избирателни комисии за многото грешки в протоколите е, че не са получили точно обяснение за методиката. "Ако бяха казали, че всеки въпрос представлява отделен избор, тогава щяхме да се справим от раз", казаха членовете на Секционната избирателна комисия.

Малко по-късно стана ясно, че сгрешените протоколи от две селища са поправени.

Около 20 протокола остава да бъдат преброени в 13-та РИК , уточни Георги Добрев.

Според междинните резултати и в този район продължава да води кандидат-президентът Румен Радев с 26,51 %, следван от Цецка Цачева. Няма нарушения в работа на Районната избирателна комисия в Пазарджик.

При 80% от постъпилите в РИК изборни протоколи резултатите показват, че недействителните гласове в Пазарджик са 6 027, което е 5.42%.