Позицията на Георги Първанов създава разделителни линии в БСП, заяви лидерът на червените Сергей Станишев по време на редовната пресконференция на столетницата.

Темата за връщането на Първанов като лидер на БСП измести другите теми от пресконференцията на социалистите. Припомняме, снощи на брифинг в Бургас Първанов обяви, че иска лидерския пост в БСП, но не смята да води битки за него.

Заявката на президента Първанов да се завърне като председател на партията е била обсъдена от изпълнителното бюро, а след това на дълго и на широко лидерът на партията коментира вчерашното изказване на Първанов в Бургас.

Няма нищо драматично в наличието на кандидатури за председател на БСП, изтъкна Сергей Станишев. Соцлидерът обаче не спести критиките си към предшественика си. По думите му още в края на мандата си Георги Първанов акцентира с коментарите си за състоянието на БСП, а не толкова за състоянието на държавата.

Станишев посочи, че няма против това Първанов да се среща със симпатизанти на левицата, стига тези срещи да не пречат на отчетно-изборната кампания на столетницата. Лидерската кампания на Първанов според Станишев пречи на важните дискусии в партийните организации.

Всичко се подменя от лидерския въпрос. Тезите, които се отправят не отговарят на много въпроси, категоричен е Сергей Станишев. Най-важно е кой какво предлага за бъдещето на страната, смята още той.

Според лидера на БСП срещите на Първанов зад гърба на ръководството на партията поставя в неловко положение местните структури на партията. Според него те се чудели как да реагират, когато по думите му им се обаждали от неидентифициран щаб на кандидат лидер на партията.

По думите му членовете на изпълнителното бюро вече гледали на Георги Първанов като на кандидат за лидерския пост, а не толкова като на „нашия президент".

Всеки в БСП може и трябва да даде своя принос, стига това да е градивно, а не да се създават разделителни линии, смята Станишев. Според него не трябва едни властови амбиции да изместват важните партийни въпроси. Едни въпроси не бива да засенчват други, изтъкна той.

Според лидера на БСП казусът с връщането на Първанов на лидерския пост му напомня на случая със СДС, когато президентът Петър Стоянов се върна като председател на партията - нещо завършило с печален финал.

Станишев посочи, че винаги БСП е заставала зад Георги Първанов през двата му президентски мандата, дори и в трудни за него моменти като исканият импийчмънт и създаването на парламентарната комисия „Първанов-Марин".

Червеният лидер е убеден, че социалистите са готови да прегърнат идеите на Първанов за развитие на БСП. Идентичността и последователността в политиката е много важна, заяви още лидерът на БСП.

Той припомни коментара си от вчера, че изведнъж за Георги Първанов премиерът Борисов се превърнал в най-слабия министър-председател на страната.

Според Станишев в момента изкуствено и насилствено се привнасят някои въпроси в БСП. От този спор печели ГЕРБ, смята лидерът на социалистите.

Нямам намерение да влизам в лични битки, защото те отслабват партията, каза той и добави, че в личен план за него през 2009 г щяло да е по-лесно, ако се оттегли.

Станишев отбеляза още, че Георги Първанов няма нотка самокритичност към някои резултати и припомни мажоритарния вот през 2009 г, на който левицата претъпя крах и подчерта, че мажоритарните избори са наложени от Първанов на БСП.

Не съм забравил, че бях избран, защото Първанов ме посочи, спомни си още Станишев, но допълни, че му отнело много време, за да изгради своя лидерски авторитет.

Според Михаил Миков пък е вреден начинът, по който Георги Първанов влиза в кампанията за лидерския пост.

Миков също е на мнение, че темата за лидерството в червените редици ще измести всички други неща, които социалистите правят в Народното събрание. Пренасянето на агресивни послания към ръководното на партията от една или друга точка на страната няма да допринесат за един продуктивен конгрес.

Драматичен в коментара си бе Антон Кутев. БСП вчера преживя доста сериозна загуба, заяви депутатът. До вчера левицата имала успешен президент в два мандата, а от днес той - Георги Първанов, се превърнал в поредният претендент за лидер на партията.
Ние загубихме едно силно оръжие, смята Кутев, според когото Първанов бил много по-силен като успешен президент, отколкото като кандидат лидер.