Правителството не трябва да участва директно в управлението при сделката с ЧЕЗ, а да участва в контрола на дружеството. За това настоя вицепремиерът Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ.

Той увери, че никой член от правителството не е участвал в сделката с ЧЕЗ, а Теменужка Петкова не трябва да подава оставка, защото нямало политическа и морална причина. 

"Теменужка Петкова няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си. Ще стои там докато хората разберат, че тя няма никакъв пръст в тази сделка (за ЧЕЗ), защото тя е лоялен министър. Нейното решение е било плод на емоции", коментира Симеонов.

"Тя ще остане. Аз настоявам и я моля да остане. Това са лични решения, знаете, че един човек, ако не желае да свърши работа, никой не може да го спре. Нека остане и да се разбере, че няма нищо мръсно в тази сделка. Хората да разберат, че правителството е последователно, единно. Ако е решила (да напуска), моментът не е сега", допълни вицепремиерът.

Според него тази сделка не била стратегическа, но засяга много потребители, а интересите на потребителите трябвало да бъдат защитени.

Въпросът е решен - не приемат оставката на Теменужка Петкова

Въпросът е решен - не приемат оставката на Теменужка Петкова

Това реши правителството

Трябва ни контрол и сигурност, че няма да влязат "мръсни" капитали, на нас ни трябва сигурност, че това няма да бъде хвърлено на борсата и фалирано, след като за кратко се източат пари чрез завишаване на цени. Такъв контрол може да се случи с тези 34% участие на държавата в сделката, коментира вицепремиерът.

"Решението е добро, приветствам премиера за предложението да се придобият 34% дял от ЧЕЗ, текат разговорите в момента. Редно е да опитаме да закупим и от другите две дружества на много ниска цена, за да покажем поне, че държавата защитава националния интерес. Ще се опита държавата да закупи от другите две ЕРП-та малки дялове, а защо не и от други частни дружества. Което ще гарантира националния интерес", посочи още Валери Симеонов.

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

ЧЕЗ разследва как чувствителна финансова информация е стигнала до Борисов

"Инерком" и ЧЕЗ продължават преговорите в Прага

По думите му, ЧЕЗ били проучили купувача, който в лицето на Гинка Върбакова бил работил с голям чешки бизнесмен 10 години. Затова нямало какво да се притеснява обществото, добави той. Дружеството е обезпечило тези кредити, каза още той.

ЧЕЗ няма да продаде на когото и да е, а на фирма, която ще продължи успешно бизнеса, поне в следващите няколко години. За бизнеса е важно, защото ако се срине, това, което си продал, петното не е върху този, който е купил, а този който е продал, коментира още вицепремиерът Симеонов.