Преговорите между "Инерком" и ЧЕЗ в столицата на Чехия продължават и днес.

Чешката компания е потвърдила за bTV, че е започнало вътрешно разследване относно това как са изтекли документи с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов.

До 9 месеца "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ

До 9 месеца "Инерком" трябва да плати на ЧЕЗ

Ако "Инерком" не плати, ще изгори с банковата гаранция от 5 млн. евро

Очаква се до края на настоящата седмица да стане ясно дали чешката компания ще преразгледа договора за продажба на активите си в България, така че да позволи държавата ни да участва в сделката.

Според източници на bTV в договора за продажба съществува клауза, според която ЧЕЗ ще си сътрудничи със следващия собственик на активите в България, ако се налага в хода на арбитражно дело.

Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро, което може да усложни разговорите с чешката компания в посока участие на страната ни в сделката.

"Инерком" запозна ЧЕЗ с искането на премиера Борисов

"Инерком" запозна ЧЕЗ с искането на премиера Борисов

Разговорите ще продължат

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

БСП атакува приватизацията на ЧЕЗ с три сигнала

Да се провери произходът на средствата на "Инерком" за купуването на ЧЕЗ

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

На среща между премиерът Борисов и купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова стана ясно, че Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ.
Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Вчера от БСП внесоха три сигнала за приватизацията на ЧЕЗ в прокуратурата.

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Няма да ни превърнат в марионетка