Включването в президентската кампания дори само на известните засега претенденти - Волен Сидеров, Меглена Кунева, кандидат на Синята коалиция, прави на практика невъзможно излъчването на държавен глава на първи тур, ако ДПС не подкрепи кандидат на най-голямата политическа сила ГЕРБ.

Това е заключението на социолозите от „Алфа Рисърч", които представиха изследване за обществените нагласи - май-юни 2011-та година.

Бойко Борисов ще се кандидатира за по-следващите президентски избори. Това обяви самият той, уточнявайки, че го казва, за да не го питат медиите непрекъснато и да знаят от сега.
Още...

Независимо че основните партии все още не са издигнали своите официални кандидатури за президент и кметове, политическият живот в страната вече се настройва на изборна вълна.
Лансира се идеята за избори „Три в едно", завъртя се името на премиера Борисов като възможен кандидат за президент, ескалира напрежението между „Атака" и ДПС, което започна да насочва и подготвя обществените нагласи за предстоящите електорални битки.

Лансирането на името на Бойко Борисов като възможна кандидатура за президент създава силно противоречиви настроения, посочват анализаторите от „Алфа Рисърч".
28 % от запитаните в проучването смятат, че е добре той да се кандидатира за поста на държавния глава, а 66 % са на мнение, че Борисов трябва да остане министър-председател.
33 % виждат в такава кандидатура поемането на нови, по-високи отговорности, но 66 % смятат, че това е бягство от отговорност от премиер на страната.

Като лидерска кандидатура в ГЕРБ евентуална категорична кандидатура на Борисов за президент мобилизира мнозинството от симпатизантите на партията, но и увеличава протестния вот. При хипотеза „Борисов срещу друг кандидат" нараства и вотът „за", и вотът „против" него.

За първи път по-рязък спад има и в личния рейтинг на премиера Борисов.
Още...

Премиерът получава по-висок резултат, отколкото други евентуални кандидатури на ГЕРБ, но и опонентът му би събрал по-висок вот. Обратното - лицата на управляващите с по-експертно и професионално излъчване не мотивират така силно симпатизантите на ГЕРБ, но пък привличат гласове от по-широк политически спектър.

Меглена Кунева влиза в кандидат-президентската надпревара с относително високи начални оценки, показва проучването на „Алфа Рисърч". 34 % изразяват положително отношение към бившия български еврокомисар, 46 % неутрално и 20 % отрицателно. Това обаче още не е електорална подкрепа, уточниха социолозите.

Тъй като позитивните нагласи идват в значителна степен от симпатизанти на други политически сили - основно БСП и ГЕРБ, предизвикателство пред нея е дали ще успее да задържи тези гласове или те ще се върнат при собствените партийни кандидатури в процеса на изостряне на предизборната кампания, смятат експертите.

„Алфа Рисърч" отбелязва и факта, че най-демотивиращо за избирателите действа усещането за целенасочено протакане и задкулисни договорки. От тази гледна точка забавянето на номинациите в едни мажоритарни избори, каквито са и президентските, не носи преимущество, а напротив негативи.