Президентът Румен Радев призова за ефективни действия на отговорните институции за възобновяване на водоснабдяването на Перник и гарантиране на здравето на гражданите.

На среща с кмета на града Станислав Владимиров на "Дондуков" 2 той обсъди причините за водния режим, отговорността на ресорните министерства и перспективите за преодоляване на кризата.

Кметът на Перник е внесъл сигнал до прокуратурата по случая и очаква незабавни мерки за изясняване на отговорността за кризисната ситуация. Той обясни, че от месеци оттокът от язовира надвишава притока, но така и не са били предприети мерки.

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Заради кризата с водата

Владимиров заяви, че повече от половин година Перник е на скрит воден режим, за което е сигнализирал многократно, включително и Народното събрание. Той посочи, че очаква реакция от страна на Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От своя страна държавният глава отбеляза, че е необходимо перничани да бъдат подкрепени и от страна на Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването за осигуряването на водоноски, засилен епидемиологичен контрол и предоставянето на дезинфекционни средства.

В миньорския град от 18 ноември е в сила воден режим, а днес там напрежението ескалира, след като протестиращи се опитаха да влязат във ВиК дружеството.

По-рано днес зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков подчерта, че ще има наказани за водната криза в Перник.

По думите му има пропуски в справянето с безводието и водния режим.

Нанков категоричен, че ще иска оставки за водната криза в Перник

Нанков категоричен, че ще иска оставки за водната криза в Перник

Зам.-министърът вижда пропуски в справянето с проблема

Стана ясно и че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

Преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

На 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Поне 4 месеца ще продължи водният режим в Перник

Притокът в язовир "Студена" е най-малкият от 2006 г. насам.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.