Президентската надпревара започва неоправдано късно. Това мнение изказа в студиото на БиТиВи вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Според нея ако ГЕРБ са искали да затвърдят силата си на водеща сила в дясното пространство, е трябвало много по-рано да обявят кандидата си и да се противопоставят на БСП.

На въпрос как гледа на определението "майка на нацията", дадено на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, Кунева заяви, че предпочита да не коментира пиар решения. „Предпочитание и вкус е дали ще ги употребиш”, посочи тя.

Тя допълни, че се отнася с уважение към качествата на Цачева като председател на Народното събрание. Вероятно това се е сторило безболезнено на ГЕРБ - да извадят председател на парламента, но считам, че е по-добре да не се оголват важни постове в държавата, коментира още Кунева.

Меглена Кунева декларира, че основният опонент на Реформаторския блок е именно БСП. Според Реформаторския блок Трайчо Трайков има изключителни качества. Той е млад политик, има добра експертна основа, може да даде устрем и да бъде независим, посочи още Кунева. Тя добави, че той е обединителна фигура за дясното пространство, защото е успял да постигне консенсусна подкрепа от партии в РБ с различни препочитания. Трайков е човек, който защитава ясни тези - върховенството на закона, борбата с корупцията, образованието, енергийната незавасимост на страната, посочи още Кунева. Структурите на ДБГ  ще работят за това Трайчо Трайко и  ген. Съби Събев да стигнат до балотаж.