Минчев СДС повече не може да съществува като единна политическа сила. Той има нужда от разцепление, и то от най-голямото разцепление след 1991 година.
Това прогнозира в “Блиц” политологът Огнян Минчев.
>>>ПЪЛНИЯТ текст на интервюто

Той беше категоричен, че без всякакво съмнение, на предстоящата извънредна отчетно-изборна конференция на СДС, съюзът ще се разцепи на две.

Според Минчев конфликтът в синята партия е дегенерирал до междуличностен или междугрупов конфликт. Политологът смята още, че изборът ще бъде по-скоро между личности и групи.
Много е трудно на това равнище на конфликт, на което няма разум, няма общ знаменател, да се постигне някакъв дебат по принципи, подчертава Минчев.

Той изрази и мнението си, че Надежда Михайлова вероятно има по-големи шансове да спечели отново председателското място - като разбира се, шансовете й намаляват, ако от другата страна Иван Костов реши лично да се кандидатира, заявява политологът.
Но ако Иван Костов предпочете да посочи друга кандидатура на своята група, успехът на таза група е проблематичен на конференцията, смята Минчев.

Социологическите проучвания, непрекъснато показват, че и сред симпатизантите на СДС има едно дълбоко разцепление, сред което привържениците на Иван Костов и на неговата група са много по-активни, много по-твърди привърженици, но конституират не повече от една трета от настоящите привърженици на СДС, казва още политологът.

Анкета на news.bg сред ОДС-депутати
Стойчо Кацаров: Има опасност от разцепление в СДС обаче това не е единственото решение. От отчетно-изборната конференция партията ще излезе с ново ръководство и по-силна. Формално има опасност от разцепление, но няма да се стигне дотам, защото разумните хора в СДС са повече.

Димитър Абаджиев: Надали хората в партията се стремят към разцепление. Не ми се ще да вярвам, но има такава възможност. Все още е рано да се каже какъв ще е изходът на конференцията, но на нея ръководството трябва да поеме отговорност.

Панайот Ляков: СДС вече не е лидер и вина за това имат както ръководството, така и цялата партия. Ако СДС не се докаже отново като лидер, а се превърне в дилър, какъвто е ССД на Софиянски, то тя няма политическо бъдеще и тогава би имало възможност за разцепление. Тогава именно СДС би се превърнало в една малка партия и мястото й може да бъде заето от партията на Софиянски, защото има индикации, че такива са намеренията на лидера на ССД и столичен кмет. Смятам обаче, че СДС ще преодолее кризата.