Проблемът с изборния туризъм все още не е преодолян. Това заяви програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници"Ваня Нушева пред БНР.

Тя организира наблюдение на подготовката и провеждането на предстоящите в неделя местни избори.

"Въпреки че бяха извършени промени и в Изборния кодекс, и в Закона за гражданската регистрация, които доведоха до известно ограничаване на проблема с изборния туризъм, все още има общини, в които има необяснимо увеличаване на броя на жителите, особено на жителите по настоящ адрес, непосредствено преди изтичане на крайния срок, в който могат да бъдат извършвани промени", каза Нушева.

Тя даде пример с Кресна, Трекляно, Джебел, Минерални бани, Грамада, Ардино. Там има съществено движение в броя на жителите по настоящ адрес. В тези общини промяната спрямо броя на постоянните жители се изразява между 10 и 15%.

Нови обитатели преди изборите има и в Георги Дамяново, Кирково, Якимово, Бобошево, Приморско, обясни Нушева и се пошегува, че това са общините в ТОП 10. 

Проверяват и Кресна за изборен туризъм

Проверяват и Кресна за изборен туризъм

Причината е,ч е около 600 са регистрирани в общината за по-малко от година

По думите й освен контрол по спазване на Закона за адресната регистрация след изборите трябва да бъдат анализирани отново данните в задълбочена дискусия и да се помисли за допълнителни промени в законодателството. Един от проблемите, които възникват в изборния процес, е къде се регистрират натурализираните българи, каза Ваня Нушева. 

"Голяма част от гражданите от Македония, които придобиват българско гражданство, се регистрират на произволен адрес. След като те нямат собственост или договор със собственици на жилища, възниква въпросът дали не е логично да се намери друг механизъм - да бъдат регистрирани на територията на страната с виртуален адрес, така че да не влияят върху други процеси". 

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър
Обновена

ЦИК разреши обвинение и арест за кандидат-кмет на Несебър

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров и за кандидати за общински съветници

Друг съществен въпрос е колко души могат да бъдат регистрирани на един адрес, добави още Нушева

"Възниква въпросът възможно ли е едно лице да регистрира друг жител в различно населено място, възможно ли е това лице да прави множество регистрации на жители", коментира тя.

Директорът на "Прозрачност без граници" очаква обработването на изборните книжа в края на деня да е голямото предизвикателство за секционните комисии. Тя очаква и напрежение в Зала "Арена Армеец", където ще се предават бюлетините.

По думите й винаги има такива сигнали. "За мен е малко смущаващ начинът, по който се арестуват кандидати за кметове и общински съветници - показно, в момент, в който се събират данни за подобни нарушения, а не в момент, в който има ясни данни за престъпления", каза Нушева. 

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

ЦИК разреши обвинение за още двама кандидати за общински съветници

Случаите са от София и Плевен

По думите й компетентните органи трябва да разследват, но по начин, по който не влияят на предизборната кампания на кандидатите. "За мен възниква въпросът дали подобен силно медийно промотиран подход за провеждане на разследвания срещу кандидати не е една малко по-радикална намеса в предизборната кампания", каза Ваня Нушева.